Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Vekkeres tüntetőket vár Orbán

2006.10.05. 15:32
Orbán Viktor szerint Gyurcsány Ferencet menesztenie kell a szocialistáknak, különben újabb ezermilliárdos terhek jönnek. Beszélt a nemzeti reformalapról is.

”Semmi sem lesz már olyan Magyarországon, mint amilyen a választások előtt volt” – mondta Orbán Viktor csütörtöki, rendkívüli sajtótájékoztatóján. Megismételte a választások estéjén mondott szavait, miszerint vereséget szenvedett a hazugság politikája, az igazság iránti vágy pedig győzelmet aratott, és ennek kell érvényt szerezni a következő hetekben.

Gyakorlatilag leváltották

A Fidesz elnöke azt mondta, az erkölcsi, politikai gazdasági válságért Gyurcsányt és kormányát terheli a felelősség, és a választók megvonták tőle a bizalmat, a kormányfőt gyakorlatilag leváltották, és ennek is érvényt kell szerezni. „Az MSZP nem tett eleget a népakaratnak, és nem vették figyelembe az államfő egyértelmű útmutatását sem” - mondta.

Orbán úgy vélte, az ország a hatalmához görcsösen ragaszkodó Gyurcsány Ferenc foglyává vált. „Gyurcsány nem hallgat az emberekre, az emberek nem hallgatnak Gyurcsány Ferencre” – érzékeltette a csapdahelyzetet, majd rámutatott, hogy támogatottság hiányában nem lehet programokat végrehajtani.


Fotó: Huszti István

A Fidesz elnöke azt mondta, ha nem menesztik Gyurcsány Ferencet, azzal újabb gazdasági válságot idézne elő az MSZP. „Gyurcsány maradása újabb ezermilliárdokba fog kerülni” - fogalmazott. Szerinte nyakunkon a forintválság, további leértékelésekkel nézhetünk szembe, nőni fog a munkanélküliség, újabb és újabb megmozdulások következhetnek.

Azonnal meg kell tenni

„Egyetlen hír jelenthetne biztonságot, ha menesztették a hivatalban lévő miniszterelnököt. Ha a szocialisták demokraták, azonnal meg kell tenniük annak érdekében, hogy ne mélyüljön a válság" - mondta.

„Gyurcsány Ferenc ma maga a probléma, a Fidesz pedig a megoldást keresi” – fogalmazott, majd azt kérte a szocialistáktól, álljanak át a megoldás oldalára. Orbán szerint az MSZP az elmúlt napokban is – hasonlóan a választások előtti időszakhoz - hiszterizált, de Magyarországnak ez nem jött be.

Orbán Viktor arra kéri a választókat, hogy pénteken 16 órára menjenek a Kossuth térre, ahol - mint mondta - nem pártkérdésről, hanem az ország kérdéseiről lesz szó. A Fidesz elnöke azt kérte, nemzeti színű zászlóval és mécsessel érkezzenek a Kossuth térre, és mindenki hozzon egy hangos vekkerórát.

Ne csináljunk programot

A sajtótájékoztatóról távozó pártelnöktől az Index tudósítója megkérdezte, mi várható a pénteki nagygyűlés után a hétvégén, mire Orbán azt válaszolta, „ne csináljon magának programot”.

Orbán Viktor azt is bejelentette, nemzeti reformalap létrehozását kezdeményezi, amely a gazdaság stabilizálásához szükséges forrásokat kezelné. A szakértői kormány mellett szerinte négy kerekasztal létrehozására lenne szükség, amelyekben a pártok és a társadalmi szervezetek képviselői vennének részt. A testületek a Fidesz elnökének elképzelései szerint a rendszerváltozás idején létrejött Nemzeti Kerekasztal mintájára működnének.