Konrád
8 °C
26 °C

Orbán: az egész MSZP-kampány hazugságokra épült

2006.04.11. 20:18
A Fidesz miniszterelnök-jelöltje szerint a szocialisták egész kampánya hazugságokra épült, s az ország komoly bajban van. Orbán Viktor erről az államháztartási adatokat elemezve beszélt a Magyar Rádióban kedden este.

Az MSZP egész Magyarországot - beleértve a baloldali szavazókat is - becsapta, "a helyzet rendkívül nehéz, az adósság nem a szánk széléig, hanem a fejünk búbjáig ér", a költségvetés romokban hever, s a kormány megszorító csomagokon gondolkodik - fejtette ki a Fidesz elnöke, aki új költségvetést szorgalmazott.

"A pénzügyminiszter nem véletlenül mondta, hogy nem hozza nyilvánosságra a kormány pénzügyi teljesítményét az első negyedévre vonatkozóan, csak az első forduló után" - jegyezte meg a párt miniszterelnök-jelöltje.

Komoly bajban van az ország

Nem azok a gazdasági számok, amiket mondtak, nem az a helyzet, amit állítottak, komoly bajban van az ország - hangsúlyozta Orbán Viktor, hozzátéve: van egy kormány, amely iszonyatos erővel terjeszti a hazugságait.

A magyar gazdaság, különösen az állam által befolyásolt része, recseg-ropog - mondta. Kitért arra, hogy nincs olyan demokrácia Nyugat-Európában, amelyik ilyen mértékű költségvetési hiányt túlélt volna.

Orbán közölte: bebizonyosodott, a kormány nem alkalmas arra, hogy felelősséggel kezelje az emberek pénzét, az ország vagyonát és gazdaságát.

Hiba, hogy az MDF nem tárgyal

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje hibának nevezte, hogy az MDF elnöksége a választási együttműködéssel kapcsolatban még a tárgyalás lehetőségét is visszautasította, ugyanakkor azt mondta: nem annak van itt az ideje, hogy minősítgessék egymást.

"Az MDF-esekről nem mondtuk le, a vezetőkről lemondtunk, (...) az MDF-tagjai szerintem harcolni akarnak" - mondta Orbán Viktor, hozzátéve: a párt helyi vezetői, tagjai, s a rá szavazók kormányváltást akarnak, ezért is voksoltak az MDF-re. Elmondta: három helyen született eddig döntés az együttműködésről - Siklóson, Gyulán, Orosházán - ezek mellett arra biztat, kér minden MDF-s jelöltet, hogy fontolják meg, van-e mód, s adott esetben milyen feltételek mellett, hogy visszalépjenek.

Azt kérte az MDF helyi elnökeitől is, hogy nézzék meg, miben tudnak a Fidesznek segíteni. Orbán Viktor szerint csak az általuk és az MDF által már megszerzett és megszerzendő mandátumok adják ki azt a többséget, ami a társadalom kormányváltó szándékát kifejező parlamenti többség lehet.

Már elég lesz 70 mandátumot elhozni

A politikus korábbi számítását korrigálva azt mondta, hogy elegendő 70 mandátumot elhozni a jobboldalnak a 110-ból a második fordulóban a győzelemhez. A Fidesz elnöke számvetést készítve valamennyi szavazatról azt mondta: egészen más következtetésre jutottak, mint a baloldal. Álláspontja szerint egy hajszállal többen mondták azt, hogy a kormány menjen, és változást akarnak.

Ma van egy kicsiny társadalmi többség amellett, hogy változtatni kell - jelentette ki. Közölte: a Fidesznek nincs esélyre arra, hogy egymagában leváltsa a mostani kormánykoalíciót. "Mi már nem tudunk annyi mandátumot összegyűjteni, hogy egymagunkban erősebbek legyünk, mint az MSZP és az SZDSZ" - mondta, hozzátéve: abban biztos, hogy az MSZP-nél erősebbek lesznek, s megnyerik a választásokat.

Gyurcsánynak igaza van

Orbán Viktor kérdésre válaszolva közölte: egyetért a kormányfő azon kijelentésével, miszerint nem lehet olyanokra bízni az ország kormányzását, akik nem tudnak együttműködni. A kormányzás azonban nem azt jelenti, hogy két párt fog össze. A kormányzás az összefogásról, az integrálás képességéről szól - hangsúlyozta.

A választási részvételről azt mondta: kicsit csalódott, hiszen legutóbb már sikerült 70 százalék fölé vinni a részvételt, s azt szerették volna elérni, hogy a magyar demokrácia erősebb legyen. Ezt nem tudtuk elérni - közölte. Orbán Viktor szólt arról is, hogy míg a fővárosban 74 százalékos, a falvakban csupán 60 százalék körüli volt a részvétel a választásokon. Leszögezte: ez utóbbi helyeken kell egy kicsit öntudatra ébreszteni az embereket.