Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Orbán: A nemzeti érdek a legfontosabb

2008.09.07. 15:12
Orbán Viktor szerint nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az, hogy ki a leginkább magyarbarát, mert a nemzeti érdek mindennél fontosabb, a Fidesz elnöke erről vasárnap a Somogy megyei Kötcsén zárt körben megrendezett Polgári Pikniken beszélt.

A Fidesz hivatalos honlapján olvasható cikk szerint a 2004 óta most ötödik alkalommal megrendezett Polgári Pikniken a pártelnök többek között arról beszélt, hogy szükségesnek és fontosnak tartja az orosz energiát Magyarország számára, de véleménye szerint először olyan energiavezetéket kell kiépíteni, amely nem Oroszországból jön, s amely csökkenti az oroszoktól való függőséget.

A szombaton kezdődött zártkörű esemény utolsó szónokaként beszélő Orbán Viktor azt mondta: a globalizáció haszonélvezője ma már nem a Nyugat, hanem Ázsia: ma ugyan Kínával az élen, de hamarosan Indiával bővülve, s egyre erősödő orosz világhatalmi törekvések közepette.

A több mint két hetig tartó amerikai látogatása után hazatérő politikus az útja során megjelent magyarországi sajtóvélemények kapcsán meg jegyezte: nem az a lényeg, hogy Magyarországon ki a nagyobb Nyugat-, vagy Oroszország-barát, hanem az a lényeges kérdés, hogy ki a leginkább magyarbarát. A nemzeti érdek mindennél fontosabb, jelentette ki a Fidesz elnöke.

A fidesz.hu szerint Orbán Viktor előadásának első részében a jobboldal elmúlt húsz évének történetéről beszélt, majd a polgári oldal őszi teendőiről szólt, végül a megváltozott világgazdasági helyzetben szükséges tennivalókról mondta el véleményét. Ez utóbbi kapcsán emlékeztetett arra, hogy a Fidesz kormányra kerülésekor az államadósság 58 százalék volt, amelyet 2002-re 53 százalékra sikerült csökkenteni.

Ha a Fidesz tovább kormányozhatott volna, akkor Magyarország ma az élbolyba tartozna a térségben, jelentette ki. Orbán Viktor beszéde előtt, a polgármesterek kerekasztal-beszélgetésén Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke, a fővárosi XII. kerület polgármestere leszögezte: nagy a kísértés, hogy a civil szervezetekből politikai eszközöket kovácsoljunk, de ennek a kísértésnek ellen kell állni, mert a "politikai látványpékségtől" nem lesz jobb az életünk.

Pokorni Zoltán kritikával illette a "hivatásos politikai civileket", akiket álszent, képmutató zsarolóknak nevezett. Ezeket a Gyenesei-kollégákat nem tartom sokra, utalt Gyenesei István önkormányzati miniszterre.

A fideszes politikusok és jobboldali értelmiségiek közéleti személyiségek részvételével zajló Polgári Piknik szombati napján Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője arról beszélt, hogy ma Magyarországon sem a politikai, sem a gazdasági elit nem tudja érvényesíteni érdekeit, mert erre kizárólag egy posztkommunista titkosszolgálati hálózatnak van lehetősége, "politikába, a gazdaságba és a médiába küldött részén keresztül".