Előd
9 °C
17 °C

Orbán: Helytelen az unióra mutogatni

2008.06.19. 19:50
A Fidesz elnöke szerint az enerigaárak és az élelmiszerárak miatt milliószám jutottak családok tarthatatlan szociális helyzetbe egész Európában. Magyarországon szóba jöhet a jövedéki adó csökkentése és a Robin Hood-adó is.

Orbán Viktor szerint az európai uniós tagállamokhoz hasonlóan a magyar kormánynak is van mozgástere, hogy enyhítse az energiaárak és az élelmiszerárak növekedésének rövid távú hatásait, így ebben az ügyben az Európai Unióra mutogatni helytelen magatartás és hazugság. A Fidesz elnöke csütörtökön beszélt erről, miután Brüsszelben részt vett az Európai Néppárt miniszterelnöki és pártelnöki csúcstalálkozóján.

Orbán Viktor, aki az Európai Néppárt alelnökeként vett részt a tanácskozáson, leszögezte nyilatkozatában: arra kell felkészülni, hogy az élelmiszer- és energiaárak növekedése a következő időszak legnagyobb problémája lesz, így hosszabb távon is választ kell adnia minden nemzetgazdaságnak és a közös európai gazdaságnak is arra a kérdésre, miként rendezze be az életét ebben az új világgazdasági korszakban.

A Fidesz elnöke szerint ugyanakkor mindenki egyetértett abban a tárgyaláson, hogy a hirtelen hatásokat rövid távon is enyhíteni kell, mert milliószám jutottak családok tarthatatlan szociális helyzetbe egész Európában.

Orbán Viktor utalt arra, hogy José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke szerint ebben az ügyben egyetlen kormány sem teheti át a felelősséget az Európai Unió vállára a saját tehetetlensége miatt, vagyis nem igaz, hogy a nemzetállamoknak ne lennének meg a saját eszközei.

Arra a kérdésre felelve, hogy mik lehetnek Magyarország eszközei, Orbán Viktor azt mondta: számba vehetünk adócsökkentéseket, kompenzációkat; sokfajta eszközzel dolgoznak az unió államai, Magyarország is képes néhányat alkalmazni azok közül. Szintén kérdésre felelve úgy vélekedett, hogy a jövedéki adó csökkentésének is van valamennyi mozgástere, hiszen egy sávon belül a nemzetállamok határozzák meg az adószintet.

A Robin Hood-adó megfontolandó

Megfontolandó azoknak az energetikai cégeknek az adókulcsának emelése, amelyek hirtelen jutottak extraprofithoz, és az így befolyó többletbevételt a rászorulók segítésére kellene fordítani - nyilatkozta a Független Hírügynökségnek Orbán Viktor csütörtökön Brüsszelben. A "Robin Hood-adónak" nevezett adófajtát korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is lehetséges megoldásnak nevezte.