Orbán: ma olyan a kormányzás, mint a kommunista rendszerben

2008.05.01. 18:32
Magyarországon ma parlamenti felhatalmazás és támogatottság nélküli kormányzás folyik, ami olyan, mint a kommunista rendszerben volt - mondta Orbán Viktor csütörtökön újságíróknak.

Ma Magyarországon "parlamenti felhatalmazás és támogatottság nélküli kormányzás zajlik. Ez számomra, mint rendszerváltó, egykori, a kommunista rendszerrel szemben álló, a szabadságért harcoló ember számára elfogadhatatlan. Olyan, mint a kommunista rendszerben. Akkor sem volt társadalmi támogatottság, a parlamenti támogatottság meg álságos volt" - fogalmazott a Fidesz elnöke, amikor csütörtökön délután Budapesten a Tabánban rendezett koncertre látogatott.

Úgy vélte, ahhoz, hogy valaki jó lelkiismerettel végezhesse miniszterelnöki munkáját, két feltétel kell. Egyrészt legyen társadalmi támogatottsága, másrészt legalább a parlamenti támogatottsága legyen meg. Közölte: ezek közül most egyik sincs meg. Aki ma Magyarországon kormányoz, az nem áll ki és nem mondja azt, hogy felhatalmazást kér a kisebbségi kormányzáshoz. Mint mondta, ha Nyugat-Európában kisebbségi kormány alakul, ahhoz felhatalmazást kérnek a parlamenttől.

Orbán Viktor szerint a mai helyzet olyan visszalépés az alkotmányos fejlődés, az alkotmányos rend, a kiszámítható közélet tekintetében, ami számára nem fogadható el. "Rendkívül ellenszenvesnek tartom azt, ami történik" - hangoztatta.

A Fidesz elnöke úgy vélte, az ország szempontjából felelőtlen lépés az, ami történt, és nehéz néhány hétre és hónapra kell készüli, amíg "ennek a csúnya históriának vége szakad". Magyarország gondjai, az emberek mindennapi életének gondjai nagyobbak annál, semmint azokat egy kisebbségi kormány kezelni tudná - mondta.

Kérdésre válaszolva a kormány új arcairól azt mondta: "én azt tanultam, hogy a miniszterelnöknek az a dolga, hogy a legkiválóbb, a legfelkészültebb és legnagyobb támogatottsággal rendelkező embereket nyerje meg a kormány tagjainak. De ez egy másik iskola". Közölte: semmilyen pozícióban senkitől sem szabad megtagadni azt a lehetőséget, hogy bizonyítson. "Hátha mi látjuk rosszul, hátha sikerül nekik. Azért sikert kívánok a munkájukhoz"

Azzal kapcsolatban, hogy egy férfi műanyag fegyvert fogott Gyurcsány Ferencre annak beszéde közben az MSZP majálisán a Városligetben, Orbán Viktor azt mondta: ha igaz, hogy valaki játék pisztollyal viccelődött, akkor az egy rossz vicc. "Az ilyesmiből nem jó tréfát űzni" - jelentette ki.