Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Orbán: Örömmel fogadtam a meghívást

2003.03.28. 22:16
Orbán Viktor volt miniszterelnök elfogadta Medgyessy Péter kormányfő meghívását, így ott lesz április 16-án Athénban, Magyarország EU-csatlakozásának hivatalos aláírási ünnepségén. Gál J. Zoltán kormányszóvivő örömét fejezte ki, hogy a nemzet sorsfordító ügyeiben a magyar politikai élet vezetői egységesen, a politikai ellentéteket félretéve tudnak megjelenni.
Örömmel fogadtam Medgyessy Péter meghívását, ott leszek Athénban - mondta Orbán Viktor pénteken az m1 Este című műsorában. A volt miniszterelnök egyértelművé tette: az aláírási ceremónián a hivatalos küldöttség tagja lesz, habár már egy nappal korábban megérkezik a görög fővárosba. Ekkor rendezik ugyanis az Európai Néppárt elnökségi ülését. A Medgyessyhez írt levelet Orbán a honlapján is nyilvánosságra hozta.

A levél

Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Örömmel fogadtam az Európai Unió csúcstalálkozóján esedékes ünnepségre szóló felkérését. A meghívást tisztelettel köszönöm. Április 15-én és 16-án a csúcstalálkozó helyszínén, Athénban leszek. Javaslom, hogy a technikai részletek egyeztetésére kérjük fel titkárságainkat.
Budapest, 2003. március 28.
Üdvözlettel:
Orbán Viktor

A kormányfő még kedden juttatta el a meghívókat hivatali elődjeihez, Boross Péterhez, Horn Gyulához és Orbán Viktorhoz. Horn Gyula igennel válaszolt, Boross Péter azonban korábban jelezte: csak akkor utazik a csatlakozási szerződés április 16-i aláírására, ha az összes volt kormányfő, tehát Orbán Viktor is ott lesz.

A kormányszóvivő azt olvassa ki Orbán Viktor leveléből, hogy elfogadta Medgyessy Péter meghívását, hogy legyen tagja az európai uniós csatlakozási szerződés aláírási ünnepségén részt vevő athéni magyar delegációnak április 16-án, és ezt örömmel nyugtázza. "Medgyessy Péter miniszterelnök bizakodással várta Orbán Viktor válaszát, mert meggyőződéssel vallja, hogy az európai uniós csatlakozás a magyar nemzet közös ügye" - mondta Gál J. Zoltán.

Hozzáfűzte: a volt kormányfő athéni ünnepségen való részvétele azért különösen fontos, mert ez a köztársaság polgárai és a határon túli magyarság felé is azt az üzenetet hordozza, hogy a nemzet sorsfordító ügyeiben a magyar politikai élet vezetői egységesen, a politikai ellentéteket félretéve tudnak megjelenni. "Medgyessy Péter továbbra is úgy véli, hogy az ország uniós csatlakozása nem pártpolitikai kérdés, hiszen a nemzet mindig egyetértésre jutott az integráció kérdésében" - mondta a kormányszóvivő.