Gyula
7 °C
20 °C

Orbán: Hajrá APEH!

2007.10.26. 15:53
Orbán Viktor az ellene indult APEH-vizsgálatot nem akarta részletesen kommentálni, mert szerinte "a tények önmagukért beszélnek". Az APEH szóvivője szerint egyelőre csak ellenőrzik Orbán adóbevalllását, és csak később döntenek egy esetleges vagyonosodási vizsgálat indításáról. Orbánnal egy öreg rókákból álló revizorcsoport foglalkozik.

Orbán Viktor áll a vagyonosodási vizsgálat elébe. A Fidesz elnöke pénteken úgy kommentálta az ügyet újságíróknak: "Hajrá, APEH!". Arra a kérdésre, hogy politikai támadásnak értékeli-e, hogy az APEH ellenőrzi az adóbevallását, csak ennyit mondott: "A tények magukért beszélnek. Mindenkinek megvan a magához való esze, érti, hogy mi történik ebben a világban, én is értem, állok elébe". A Fidesz elnöke arra is utalt, hogy már többször is vizsgálták anyagi helyzetét.

Az APEH sajtófőnöke pénteken azt mondta, hogy még nem biztos, hogy indul vagyonosodási vizsgálat Orbán Viktor ellen. Egyelőre a személyi jövedelemadó (szja) vizsgálatot indítottak, amelynek nyomán indulhat esetleg vagyonosodási vizsgálat. Utóbbi akkor lehet a dologból, ha az szja vizsgálatkor felmerül, hogy az adózó bevallott jövedelme és életmódja nem áll összhangban egymással. Vagyis feltűnően kevés adót fizet ahhoz képest, hogy milyen nagy lábon él. Az szja vizsgálatot akkor indítják, ha a munkáltatók, biztosítók, pénztárak által beküldött kontrolladatok nem vágnak egybe az ügyfél által közölt adatokkal. Az ügyfeleket ilyenkor levélben értesítik az ellenőrzésről, s kap egy kérdőívet is, hogy fel tudjon készülni a beszélgetésre. Orbán Viktor most egy ilyen levelet kapott.

Nem átlagos ellenőrök, hanem az APEH nagy tapasztalattal rendelkező munkatársai foglalkoznak majd Orbánnal. A politikusok, művészek, sportolók, a Nemzetbiztonsági Hivatal és a fegyveres testületek tagjainak ellenőrzésével ugyanis három-négy fős külön revizori csoport foglalkozik. "A csoportba tapasztalt rókákat válogatnak be, akik nem ijednek meg attól, hogy például Orbán Viktorral vagy Gáspár Győzikével ülnek szemben" - mondta a sajtófőnök.

A Fidesz csütörtökön jelentette be, hogy az adóhatóság vagyonosodási vizsgálatot rendelt el Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével és Kubatov Gáborral, a Fidesz pártigazgatójával szemben.

Lendvai azt akarja, hogy őt is vizsgálják

Vagyonosodási vizsgálatot kér maga ellen Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakcióvezetője, ugyanolyat, amilyet Orbán Viktor Fidesz-elnök vonatkozásában elrendeltek. Ezt a szocialista politikus jelentette be pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

A törvényesség lényegével szembenállónak tartjuk, hogy a Fidesz két politikusa személyes és politikai sérelemnek tekinti az adóhatóság vizsgálatát, amelyre ezekben a hetekben 13 ezer magyar állampolgár esetében kerül sor, közölte Lendvai Ildikó.