Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Figyelmeztetésben részesítették az Orbánt támogató bírónőt

2004.12.15. 20:19
A Bács-Kiskun megyei Bíróság elnöke szerint Boda Ilona megszegte a bírók számára előírt politika mentes viselkedés szabályait, ezért figyelmeztetésben részesítette a kecskeméti bírónőt. Boda Ilona Orbán Viktor népszavazási road-showján vállalt szerepet, és a Fidesz elnöke mögé felült a pódiumra. Lomniczi Zoltán korábban megtiltotta a bírók politikai szerepvállalását.
Boda Ilona belátta, hogy hibázott, amikor kiült egy fideszes rendezvényen a párt VIP tribünjére, mondta az Indexnek Bodóczky László, a Bács-Kiskun megyei Bíróság elnöke. Az elnök szerint a kecskeméti bírónő megszegte a bírókra vonatkozó politika mentes viselkedés szabályait, ezért figyelmeztetésben részesítették.

Politikai tilalom
Az Index információi szerint az Országos Igazságszolgáltatási Tanács már októberben megvitatta a bírók politikai szerepvállasásait. Az OIT ülésén a nyilas hatalomátvétel évfordulóján, a Terror Háza előtti párt-közeli rendezvénnyel kapcsolatban került napirendre a kérdés. Lomniczi Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint tilalmas a bírók számára az ilyen szerepvállalás, mert megrendítheti a bírói ítélkezés elfogulatlanságába vetett hitet.
A bírók jogállásáról szóló törvény kimondja, hogy egy bíró nem lehet politikai párt tagja és politikai tevékenységet nem folytathat. A Népszabadság értesülése szerint azonban Boda Ilona Orbán Viktor kampánykörútján Kecskeméten, az Árpád-városi sportcsarnokban december 2-án a pártelnök beszéde alatt kiült a Fidesz helyi prominens támogatóinak fenntartott tribünre.

Bodóczky László szerint a kisgazda képviselő - aki miután 2002-ben kikerült a parlamentből, újra a bíróságon kezdett dolgozni -, megígérte, hogy a jövőben tartózkodni fog a pártrendezvényeken való részvételtől.