Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Taksony
1 °C
4 °C

Orbán alacsony részvételre számít az EU-népszavazáson

2003.03.27. 07:37
Orbán Viktor komoly esélynek tartja Magyarország uniós csatlakozását, és szerinte az ország szempontjából ma már a belépést követő időszak az igazán fontos. Ugyanakkor a volt miniszterelnök az MTI-nek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, az uniós csatlakozásról döntő népszavazáson a várakozásoknál alacsonyabb részvételre számít.
A volt kormányfő szerint Magyarország csatlakozásának feltételei nem azonosak azokkal a körülményekkel, amelyeket a már az unióban lévők élveznek, ám egyben kifejezte bizakodását, hogy az egyenlőtlen feltételek csak egy rövid, átmeneti időszakig állnak majd fenn.

Propaganda helyett

Orbán Viktor azt mondta a kormány uniós kampányáról, hogy az nem hangsúlyozza eléggé: a csatlakozás csupán egy lehetőség, "rajtunk múlik, mennyire tudjuk kiaknázni".

Volt miniszterelnökként azt tartja a legfontosabb feladatnak, hogy a csatlakozási szavazásig hátralévő időben - propaganda helyett - a reális lehetőségeken alapuló bizakodást alakítsák ki az emberekben az integrációról és annak következményeiről.

Orbán Viktor elmondta: a Fidesz-Magyar Polgári Pártnak az a célja, hogy mindenki a csatalakozás nyertese legyen, ne csupán a biztos állással rendelkezők, illetve azok, akik olyan vállalkozások alkalmazásában állnak, amelyeknek lehetőségük lesz gyors béremeléseket végrehajtani az áremelkedések ellensúlyozására.

Minek ijesztgetni?

Az általuk lezárt fejezeteket sikeresnek érzi, az utolsó kettő, "legfontosabb fejezettel azonban a jelenlegi kormánynak kell elszámolnia". Orbán Viktor úgy látja: szükségtelen ijesztgetni az embereket. - Soha sem jó, ha az emberek a kimaradástól való félelmükben mondanak valamire igent. Sokkal jobb, ha a jövőben bízva voksolnak a tagság mellett - jelentette ki.

A politikus az uniós csatlakozásról döntő népszavazáson a várakozásoknál alacsonyabb részvételre, viszont biztos támogatásra számít. Ezért szerinte ma a részvételre való felhívás a legfontosabb teendő. A volt miniszterelnök arra kéri a polgárokat, hogy minél többen vegyenek részt a népszavazáson.

A volt miniszterelnök a pletykák és a találgatások körébe utalta azt a feltételezést, hogy az európai parlamenti választásokat követően Magyarországon előrehozott országgyűlési választásokat tartanának.