Árpád
-2 °C
4 °C

Orbán: A semmit tudják felmutatni

2002.12.14. 12:19
A magyar delegáció gyenge, erélytelen és sikertelen tárgyalásokat folytatott az elmúlt napokban az Európai Unióval, és ennek az lett az eredménye, hogy míg Lengyelország és Csehország jelentős eredményeket ért el az utolsó pillanatokban, a magyarok a semmit tudják felmutatni - nyilatkozta Orbán Viktor. A volt miniszterelnök beszélt az EU-val pénteken késő este lezárt csatlakozási tárgyalások kapcsán sajtótájékoztatóján ismét élesen bírálta a kormányt.
Orbán Viktor elmondta: a Medgyessy Péter miniszterelnök vezette magyar tárgyaló küldöttség a koppenhágai EU-csúcson nem volt képes egyedi elbírálást elérni.

Sikerkérdés

Kuncze: diplomáciai siker
Az SZDSZ szerint a kormány jól képviselte a Magyar Köztársaság érdekeit az uniós csatlakozással kapcsolatos tárgyalásokon. Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke az MTI-nek szombaton nyilatkozva közölte: nagyon örül, hogy pénteken Koppenhágában megszületett az EU és Magyarország között a megállapodás. A kormánypárti politikus úgy vélte: jobb feltételekkel csatlakozunk, mint amilyenek a kormányváltáskor várhatóak voltak. A tárgyalások záró szakaszában is sikerült eredményeket elérni - mutatott rá, s egyúttal leszögezte: ez a magyar diplomácia sikere.
Az exminiszterelnök a korábbi megnyilatkozásaihoz hasonlóan ismét sikertelenséggel vádolta a csúcson tárgyaló magyar vezetést. Az a "siker", hogy a közvetlen agrárkifizetések terén engedélyt kaptunk saját pénzünk elköltésére, az minden kommentárnál többet mond - jelentette ki Orbán. A volt kormányfő egyébként a múlt hétvégén tartott Fidesz-kongresszuson elmondott beszédében ezt a jogot a tárgyalásokon kiharcolandó célok egyike közé sorolta.

A volt kormányfő a koppenhágai alku alapján a szerinte legrosszabbul járó négy csoport, a családi gazdálkodók, a nagyobb agrárvállalkozások, a kisvállalkozások és a magyar nagyvállalatok számára pénzügyi csomag kidolgozását kezdeményezi. Elmondta azt is, újra kell alkotni a 2003-as költségvetést, mégpedig úgy, hogy az "alkalmas legyen a csatlakozási tárgyalások sikertelenségéből fakadó következtetések levonására".

Gál Orbán totális kudarcáról

A kormányszóvivő pénteken megjelent sajtónyilatkozatában úgy vélekedett, hogy a magyar érdekeknek éppen Orbán megnyilatkozásai ártanak. Gál J. Zoltán szerint Orbán kijelentéseit a személyes ambíció és a hatalom iránti sóvárgás hatja át. Gál egyébként totális kudarcnak minősítette a volt kormányfő külföldi körútját, amelyen szerint Orbán egyetlen jobboldali partnerénél sem sikerült elérni a magyar pozíciók erősítését az uniós tárgyalásokon.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?