Judit
2 °C
7 °C

Egykori minisztere szavazott Orbán helyett

2002.10.01. 19:10
Harrach Péter Orbán Viktor nevében szavazott egy fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. Harrach azt állítja, véletlenül szavazott a volt kormányfő nevében.
Nem volt bent kedden a parlamentben Orbán Viktor, volt miniszterelnök, mégis szavazott - adta hírül az RTL Klub Híradója.

Orbán bent sem volt

Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztése mellett két fideszes képviselő, Orbán Viktor és Kocsis Róbert szavazott - derült ki az Országgyűlés honlapjáról. A fél háromkor tartott szavazáskor azonban a volt kormányfő nem tartózkodott a Házban.

Az RTL Klub kérdésére Harrach Péter, Orbán egykori minisztere elismerte: ő szavazott a volt kormányfő helyett. Mint mondta, véletlenül: a szavazáskor Orbán helyén tartózkodott, mert egy képviselőtársával beszélgetett, és ekkor figyelmetlenségből rátenyerelt a szavazógépre, de amikor ezt észrevette, már nem tudta visszavonni a szavazatot.

A Házszabályban nincs szankció

Szokolay Zoltán MDF-es politikus 1992. január 20-án azért mondott le mentelmi jogáról, mert más helyett nyomta meg a szavazógombot. A Házszabály hasonló esetekre nem ír elő szankciót, de azt tartalmazza, hogy mindenki csak személyesen szavazhat.

A parlament ezen a voksoláson 2 fideszes igen szavazattal 337 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem függesztette fel Nagy Gábor Tamás (Fidesz) mentelmi jogát, aki ellen becsületsértés miatt tett feljelentést a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?