Móric
14 °C
17 °C

Egykori minisztere szavazott Orbán helyett

2002.10.01. 19:10
Harrach Péter Orbán Viktor nevében szavazott egy fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztése ügyében. Harrach azt állítja, véletlenül szavazott a volt kormányfő nevében.
Nem volt bent kedden a parlamentben Orbán Viktor, volt miniszterelnök, mégis szavazott - adta hírül az RTL Klub Híradója.

Orbán bent sem volt

Nagy Gábor Tamás fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztése mellett két fideszes képviselő, Orbán Viktor és Kocsis Róbert szavazott - derült ki az Országgyűlés honlapjáról. A fél háromkor tartott szavazáskor azonban a volt kormányfő nem tartózkodott a Házban.

Az RTL Klub kérdésére Harrach Péter, Orbán egykori minisztere elismerte: ő szavazott a volt kormányfő helyett. Mint mondta, véletlenül: a szavazáskor Orbán helyén tartózkodott, mert egy képviselőtársával beszélgetett, és ekkor figyelmetlenségből rátenyerelt a szavazógépre, de amikor ezt észrevette, már nem tudta visszavonni a szavazatot.

A Házszabályban nincs szankció

Szokolay Zoltán MDF-es politikus 1992. január 20-án azért mondott le mentelmi jogáról, mert más helyett nyomta meg a szavazógombot. A Házszabály hasonló esetekre nem ír elő szankciót, de azt tartalmazza, hogy mindenki csak személyesen szavazhat.

A parlament ezen a voksoláson 2 fideszes igen szavazattal 337 ellenszavazat és 2 tartózkodás mellett nem függesztette fel Nagy Gábor Tamás (Fidesz) mentelmi jogát, aki ellen becsületsértés miatt tett feljelentést a Budavári Labirintus Kft. ügyvezető igazgatója.