Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Az SZDSZ ügyvivőjéé lehet az orban.hu

2004.02.24. 11:38
Csőzik László, az SZDSZ Újgeneráció vezetője és a volt miniszterelnök honlapját működtető cég is pályázott a www.orban.hu domainnévre, s a jelenlegi állás szerint a szabad demokraták ügyvivője áll nyerésre. A liberális politikus átadja a domaint Orbánnak, ha megszerezte, cserébe azt kéri: a Fidelitas is adja a városházának a fopolgarmester.hu-t.
A Miniszterelnöki Hivatal az év elején közölte, hogy lemond a kancellária tulajdonában álló orban.hu domainnévről. Így már nem fizette ki az idei évre szóló karbantartási illetéket, és szombaton felszabadult a domainnév. Az Internet Szolgáltatók Tanácsának gyakorlata szerint a türelmi idő lejártának napján válik "szabad prédává" a korábban foglalt cím. Szombaton délben nyílt így először lehetőség arra, hogy a felszabadult domainnevet valaki bejegyeztesse.

Egyszerre két igény

Szombaton délben egyszerre két igény is befutott a domainnevek regisztrálásával foglalkozó Internet Szolgáltatók Tanácsához. Az egyik regisztrátor cég Csőzik László nevében jelentette be igényét a címre, míg a másik, a Centrálnet Bt. a volt miniszterelnök honlapját üzemeltető szerkesztőség nevében jelentkezett. Az interneten közzétett várakozólista tanúsága szerint ugyanabban a másodpercben jelezték igényüket a cégek a domainre, Csőzik László szabad demokrata ügyvivő, az Új Generáció elnöke azonban néhány tized másodpercet "rávert" a volt miniszterelnök nevében eljáróknak.

Az Internet Szolgáltatók Tanácsa korábban úgy foglalt állást, hogy ha teljes személynevet akar valaki bejegyeztetni (jelen esetben például www.orbanviktor.hu), akkor prioritást élvez a többi jelentkezővel szemben, ellenben sima vezetéknév bejegyeztetése esetén a gyorsaság számít, semmi más, így jelenleg Csőzik László áll nyerésre a versenyben.

Rogán a MeH elől happolt el egy domaint

Nemrég a fideszes Rogán Antal happolta el a kancellária elől a www.europaterv.hu domainnevet. Először bejelentette, hogy az ellenzék álláspontját kívánja közzétenni az oldalon. Később felajánlotta, hogy a MeH rendelkezésére bocsátja a domaint, de szeretné ha az ellenzék álláspontja is megjelenne, végül feltételek nélkül adta át a domaint Braun Róbertnek, a kormányfői kabinetben dolgozó helyettes államtitkárnak, ő pedig oldalt indított a www.europa-terv.hu-n.

Csőzik annak adná a domaint, akit a legjobban illet

"Ha sikerül regisztrálnom, a domain-nevet ingyenesen átadom annak, akit leginkább illet: a Fidesz elnökének" - reagált megkeresésünkre Csőzik László. Csőzik az "ajándékozási ügylet" apropóján jelezné Orbánnak: az előző kormány időszaka alatt a kancellária nemcsak a www.miniszterelnök.hu-t, hanem a www.orban.hu-t is közpénzekből tartotta fenn, ami megítélése szerint nem helyes.

A 'fopolgarmester.hu' legyen a városházáé

Csőzik felkéri Orbán Viktort, járjon közbe a Fidesz ifjúsági szervezeténél, hogy az a www.fopolgarmester.hu domainnevet minél hamarabb ruházza át a Főpolgármesteri Hivatalra, a címet ugyanis az önkormányzati választások óta a Fidelitas birtokolja. "Míg korábban buli volt egy-egy politikai ifjúsági szervezet részéről eljátszadozni a regisztrációval, addig mára az ilyesfajta vicceknek szakálla nőtt" - véli a fiatal politikus. "Jó volna, ha innentől kezdve az interneten való eligazodást nem nehezítenénk ezekkel a jópofának szánt gegekkel" - zárta nyilatkozatát a liberális ügyvivő.