Emma
-2 °C
6 °C

Orbán hírvivői a párthierachián kívül szervezik a Fideszt

2003.06.30. 12:56
Orbán Viktor az őszre kinevezi azt a tíz koordinátort, akik a Fidesz legfelső vezetése és a választókerületi elnökök között "hozzák-viszik majd a híreket". Az informális, határozatlan időre szóló megbízatásra választókörzetekhez nem kötődő tekintélyes pártembereket keresnek.
Már tavasszal, az új alapszabály kidolgozásakor szóba került az úgynevezett koordinátori megbízatás kialakítása, ám hivatalosan mégsem jelölték ki az új poszttal járó hatáskört. A kihagyás célja éppen az volt, hogy a koordinátorok ne váljanak a Fidesz hierachiájának részévé.

Személyes viszony

Az Index információi szerint Orbán Viktor pártelnök a nyár folyamán tárgyal a megyei elnökökkel és az ügyvezető elnökséggel a koordinátorokról. Az új szerepkör betöltőire az elnök tesz javaslatot. Orbán felkérése alapján a kiválasztott fizetés nélkül ugyan, de a megbízás visszavonásáig korlátlan ideig tolmácsolhatja a Fidesz-elnök személyes meglátásait.

Nem kötődnek a területhez

A kijelölés egyik fő szempontja, hogy a Fideszben tekintélyesnek számító jelölt ne kötődjön a terület valamely választókörzetéhez. Így a megbízásra főként listás országgyűlési képviselők vagy a parlamenten kívül politizáló pártemberek esélyesek. A koordinátor feladata az lesz, hogy egy-egy régió vagy nagyobb megye választókerületi elnökei és a legfelső pártvezetés között "hozza-vigye a híreket", és hangolja össze körzetek tevékenységét többek között a választási felkészülés idején.