Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Orbán bízik Ligetváriban

2000.11.09. 00:26
Orbán Viktor még nem döntött, hogy meneszti-e Ligetvári Ferencet - jelentette ki Borókai Gábor kormányszóvivő, miután a miniszterelnök találkozott a környezetvédelmi tárca vezetőjével. Borókai az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Orbán Viktor bizalommal van Ligetvári iránt, de ez nem minden esetben pótolhatja annak a pártnak a bizalmát, amely a politikust a kormányba delegálta. A miniszter az ülésről távozva azt közölte, hogy nem menesztették, de hogy marad-e, arra is csupán annyit válaszolt: "azt sem mondanám".
Koalíciós válsághoz is vezethet, hogy Orbán Viktor továbbra sem mentette fel Ligetvári Ferenc környezetvédelmi minisztert, akinek leváltását a kormányzó partner, Torgyán József kisgazda elnök kezdeményezte kedden. A pártok közötti megállapodás szerint ugyanis a miniszterek felmentése a kormányfő hatáskörébe tartozik, de a kisgazda vezetésű tárcák első embereit Torgyán József javaslatára meneszti, illetve nevezi ki Orbán Viktor.

Ligetvári "nem mondaná", hogy marad

A miniszterelnök és Ligetvári Ferenc szerda esti találkozója után Borókai Gábor kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva kijelentette: Orbán Viktor még nem döntött, hogy meneszti-e Ligetvári Ferencet. Mint mondta, Orbán bizalommal van minisztere iránt, de ez nem minden esetben pótolhatja annak a pártnak a bizalmát, amely a politikust a kormányba delegálta.

Borókai közölte, hogy a környezetvédelmi tárca vezetője beszámolt a kormányfőnek arról, hogy a minisztériumban minden vizsgálat lezárult, és az ezzel kapcsolatos anyagok az ügyészségre kerültek. A minisztérium munkára kész, éppen ezért bárki is legyen a miniszter, alkotóképes tárcát vesz át - fogalmazott a kormányszóvivő.

Torgyán József azzal a szándékával kapcsolatban, hogy Ligetvárit Turi-Kovács Béla, a környezetvédelmi bizottság kisgazda alelnöke kövesse a poszton, Borókai azt mondta: Orbán Viktor eldönti majd, hogy melyik jelöltet találja jobbnak. A kormányfő szerdán kijelentette, hogy minden érintettel beszélni kíván és csak utána hozza meg döntését a miniszter felmentéséről. Orbán szerint ez két-három napot vehet igénybe.

Ligetvári Ferenc a megbeszélésről távozva azt mondta, hogy nem menesztették. Arra a kérdésre, hogy marad-e, viszont csak annyit válaszolt: "azt sem mondanám". A miniszterelnök úr a főnököm, adjuk meg neki a lehetőséget, hogy ő mondja ki a döntést - szögezte le a környezetvédelmi miniszter.

Torgyán: jó szakember, rossz vezető

A minisztere felmentését kezdeményező Torgyán József szerdán kijelentette, hogy akárcsak Pepó Pált, Ligetvárit is jó szakembernek tartja, de rossz vezetőnek. A földművelésügyi miniszter kifejtette, hogy nem nyomozónak küldte Ligetvárit a minisztériumba, és immár ideje lenne a tárca eredményeiről hallani az előző vezetés hibáinak emlegetése helyett.

Mint ismert a miniszter számos, Pepó Pál vezetése alatt elkövetett visszaélést tárt fel a tárcánál, illetve annak háttérintézményeinél. Ligetvári legnagyobb hibája az lehet, hogy a Környezetvédelmi Minisztériumhoz tartozó Környezetgazdálkodási Intézet új főigazgatója, Mujzer János a keletkezett milliárdos károk okozói között kisgazda képviselőket is megnevezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!