Ágnes
-5 °C
2 °C

Az Orbán családért imádkoznak a bazilikában

2002.05.25. 08:13
Szentmisén imádkoznak csütörtökön a hívek a távozó miniszterelnökért és családjáért a Szent István-bazilikában - tudta meg a Népszabadság. A bazilika plébánosa nem értesült arról, hogy politikusok is részt vennének az eseményen.
Május 30-án, csütörtök este a református Orbán Viktor leköszönő miniszterelnökért, katolikus feleségéért és a család többi tagjáért imádkoznak a bazilikában. A kezdeményezés egy hölgytől ered - tudta meg a napilap Szabó Géza kanonoktól, a bazilika plébánosától, aki úgy emlékszik, még nem fordult elő, hogy egy élő és egészséges politikus családjának ajánlották volna a szentmisét.

A bazilikában tíz éve minden héten, csütörtök este nyolctól egészen hajnalig virrasztást tartanak, a hazáért és a magyarságért imádkoznak a hívek. A virrasztás keretében szentmisét is celebrálnak, a hívek pedig kérhetik, hogy a pap az általuk megnevezett személyeknek szentelje a szertartást - emlékeztet a lap.

A plébánoshoz egyelőre nem érkezett olyan információ, amely arra utalna, hogy a volt miniszterelnök vagy más politikusok is részt kívánnak venni a virrasztáson. Pártpolitikai utalások a szertartáson elméletileg nem hangozhatnak el, az egyház szempontjából tehát a szentmise semmi esetre sem számít politikai rendezvénynek -jelentette ki Szabó, aki a napilapnak elmondta: nem bánja, hogy Orbán Viktor és családja lesznek a szentmise főszereplői.

Indoklásul hozzátette: a felbecsülhetetlen értéket képviselő bazilika állapota évtizedekig "fájdalmas és szégyenletes" volt. A kanonok elmondása szerint az eddigi miniszterelnökök közül különösképpen Németh Miklós, Antall József és leginkább Orbán Viktor tett sokat a bazilika felújításáért.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!