Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az Orbán családért imádkoznak a bazilikában

2002.05.25. 08:13
Szentmisén imádkoznak csütörtökön a hívek a távozó miniszterelnökért és családjáért a Szent István-bazilikában - tudta meg a Népszabadság. A bazilika plébánosa nem értesült arról, hogy politikusok is részt vennének az eseményen.
Május 30-án, csütörtök este a református Orbán Viktor leköszönő miniszterelnökért, katolikus feleségéért és a család többi tagjáért imádkoznak a bazilikában. A kezdeményezés egy hölgytől ered - tudta meg a napilap Szabó Géza kanonoktól, a bazilika plébánosától, aki úgy emlékszik, még nem fordult elő, hogy egy élő és egészséges politikus családjának ajánlották volna a szentmisét.

A bazilikában tíz éve minden héten, csütörtök este nyolctól egészen hajnalig virrasztást tartanak, a hazáért és a magyarságért imádkoznak a hívek. A virrasztás keretében szentmisét is celebrálnak, a hívek pedig kérhetik, hogy a pap az általuk megnevezett személyeknek szentelje a szertartást - emlékeztet a lap.

A plébánoshoz egyelőre nem érkezett olyan információ, amely arra utalna, hogy a volt miniszterelnök vagy más politikusok is részt kívánnak venni a virrasztáson. Pártpolitikai utalások a szertartáson elméletileg nem hangozhatnak el, az egyház szempontjából tehát a szentmise semmi esetre sem számít politikai rendezvénynek -jelentette ki Szabó, aki a napilapnak elmondta: nem bánja, hogy Orbán Viktor és családja lesznek a szentmise főszereplői.

Indoklásul hozzátette: a felbecsülhetetlen értéket képviselő bazilika állapota évtizedekig "fájdalmas és szégyenletes" volt. A kanonok elmondása szerint az eddigi miniszterelnökök közül különösképpen Németh Miklós, Antall József és leginkább Orbán Viktor tett sokat a bazilika felújításáért.