Emília
18 °C
26 °C

Kormányprogramért munkálkodó ellenzéket

2000.12.05. 22:56
Az ellenzéknek az a hivatása, hogy segítse a kormányprogram végrehajtását - vélekedett Orbán Viktor kedd esti televíziós interjújában. A miniszterelnök szerint rá kell mutatnia arra, hogy a parlament által elfogadott elképzelésekhez képest van-e eltérés és ha igen, akkor az indokolt-e vagy sem. A kormányfő nem értett egyet azzal a véleménnyel, hogy a koalíció elutasít minden ellenzéki módosító javaslatot. A társadalompolitikát érintve Orbán cáfolta azokat a vádakat is, hogy a kormány nem támogatja kellő mértékben a legszegényebb családokat.
Kedden este tűzte műsorára a közszolgálati m1-es Orbán Viktor televíziós interjúját, amelyet - bizonyára a Kossuth Rádión hallható szerdai beszélgetések mintájára - havi rendszerességgel sugároz majd. Mint ismert, korábban felmerült, hogy a veterán Vitray Tamás beszélget majd a miniszterelnökkel, ő azonban nem vállalta a műsorvezetést, így Baló Györgyöt tűnt fel a képernyőn.

Az ellenzék segítsen a kormányprogram végrehajtásában

Az ellenzéknek az a hivatása, hogy segítse a kormányprogram végrehajtását - fejtette ki a miniszterelnök a beszélgetés első felében - mégpedig oly módon, hogy rámutasson: a parlament által elfogadott elképzelésekhez képest van-e eltérés és ha igen, akkor az indokolt-e vagy sem.

A miniszterelnök a családpolitikában látja a legnagyobb különbséget a jelenlegi kormány és elődje között, úgy véli, hogy az előző kabinet nem is rendelkezett ilyennel. Kétkedését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a Bokros-csomag idején a családokat megnyomorító döntéseket mennyiben motiválta a gazdasági kényszer és mennyiben a társadalompolitikai filozófia. A megváltozott gazdasági helyzetben, a kormányváltás után ugyanis kiálltak a korábbi intézkedések mellett, ,,az ember mégiscsak elgondolkodik, hogy most miről is van szó" - jegyezte meg Orbán Viktor.

Az ellenzék sokkal több dologban ért egyet a kormánnyal, mint azt a közvélemény elsőre gondolná - vélekedett Orbán. Az előterjesztések mintegy 50 százalékát az ellenzék is megszavazza, sikerült például megállapodni a megüresedett alkotmánybírói helyek betöltéséről és a haderőreform egyes kérdéseiről. A kormányfő nem értett egyet azzal a véleménnyel sem, hogy a koalíció elutasít minden ellenzéki módosító javaslatot.

A szegényeknek is jut támogatás

A társadalompolitikát érintve Orbán cáfolta azokat a vádakat is, hogy a kormány nem támogatja kellő mértékben a legszegényebb családokat. A rendszeres gyermekvédelmi támogatáson keresztül egy-egy szegény gyermekre sem jut kevesebb támogatás, mint a középosztálybeli családoknak az adókedvezmény révén. Azoknak a családoknak, ahol sok gyermek születik, de nem tudják őket rendesen felnevelni, mert a szülőknek nincs munkája, ott állást kell teremteni, illetve, meg kell teremteni a feltételeit, hogy a gyermekek rendes iskolába járhassanak.

Orbán Viktor kifejtette: nem érez haragot, vagy frusztrációt azért, mert pártja a leghosszabb ideig volt ellenzékben a parlamenti politikai erők közül. Elmondta viszont, hogy az egyik legnagyobb problémát a nyilvános szereplések jelentik számára, mind lelkileg, mind a fölkészülés szempontjából.