Viola
-6 °C
-2 °C

Olimpiát rendezne Orbán

2000.10.18. 12:26
Érdemes volna elgondolkodni a 2012-es vagy 2016-os olimpiai játékok megrendezésén - ismételte meg a hétvégén elhangzottakat szokásos szerdai rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke szerint az elképzelés jó, érdemes volna pályázni. Az MSZP felelőtlennek nevezte a miniszterelnök kijelentését.
Az olimpia ezermilliárd forintba kerülne.
Érdemes volna elgondolkodni a 2012-es vagy 2016-os olimpiai játékok megrendezésén - ismételte meg a hétvégén elhangzottakat szokásos szerdai rádióinterjújában Orbán Viktor miniszterelnök. Kifejtette: üzleti beruházás keretében, az önkormányzati és magántőke mozgósításával nem elképzelhetetlen az olimpia ezermilliárd forintra becsült költsége. Véleménye szerint Magyarország össze tud rakni egy olyan reális, megvalósítható tervet, amellyel pályázatot nyújthat be. Hozzáfűzte: történelmi érvek is szólnak egy esetleges budapesti olimpia mellett, Közép-Európában ugyanis még nem volt ilyen rendezvény, és ezek az országok - köztük Magyarország - jelentős fejlődést értek el tíz év alatt - tudósított az MTI.

A MOB elnöke támogatja az elképzelést

A pályázatot már jövőre el kellene készíteni.
Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) protokollfőnöke szerint az elképzelés jó, érdemes volna pályázni. A Magyar Nemzet szerdai számába megjelent interjújában Schmitt kifejti, a pályázatot már jövőre el kellene készíteni, mivel a NOB már 2003-ban dönt a 2012-es játékok színhelyéről. Hozzáfűzte: valódi eséllyel csak a 2016-os olimpiára pályázhatnánk, mivel 2004-et már Athénnak ítélték, és az olimpiai ,,vetésforgó" rendszere szerint európai ország 12 évenként kaphat rendezési jogot.

Schmitt szerint a gyors gazdasági növekedés mellett Magyarország mellett szól az is, hogy a huszonnyolc olimpiai sportágból már huszonötben rendeztünk világbajnokságot. Egyes sportágakat, amelyhez nincsenek meg a természeti adottságaink - magashegységek és tengerek - szerinte a környező országokkal közösen kellene megrendezni. Kifejtette, hogy a szükséges beruházások egy részére amúgy is szükség volna - több tervbe is van véve, például a körgyűrű befejezése -, a fejlesztések pedig az olimpia után is megmaradnának. Barcelona mellett München, Grenoble, és Nagano példáját hozta fel, mint olyan városokat, amelyeknek hosszú távon igen jót tett a játékok megrendezése.

A költségekről szólva a MOB elnöke azt mondta a Magyar Hírlapnak: ,,Egy átfogó tanulmány elkészítése egymillió dollárba kerül, a teljes prezentáció, a kampány, a hirdetések, a lobbizás költsége legalább további ötmillió dollár".

Az MSZP részéről felelőtlennek nevezték a kijelentést

Szabó Imre MSZP-s képviselő, az Országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának elnöke szerint a miniszterelnök kijelentése felelőtlenség, mert nem állt rendelkezésére teljes körű felmérés. A politikus szerint Magyarország gazdasági ereje amúgy sem elég a rendezéshez - írja a Magyar Hírlap.

Budapest korábban már pályázott a játékok megrendezésére. Az 1940-es olimpia elmaradt a háború miatt, 1960-ban pedig Róma adott otthont a rendezvénynek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!