Piroska
3 °C
4 °C

Orbán saját sikerének tekinti a négypárti megállapodást

2002.09.19. 16:31
Saját sikereként értékelte az Országgyűlés európai integrációs nagybizottságában elfogadott négypárti megállapodást Orbán Viktor. Értékelése szerint mindegyik politikai erő tudomásul vette, hogy az uniós csatlakozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosításnak előfeltételei vannak. Az alkotmánymódosítás támogatását azonban továbbra is a feltételek teljesítéséhez köti.
Örülök, hogy mind a négy parlamenti tudomásul vette: az EU csatlakozáshoz kapcsolódó alkotmánymódosításnak előfeltételei vannak - jelentette ki Orbán Viktor, volt miniszterelnök azután, hogy a parlamenti pártok az Országgyűlés európai integrációs nagybizottságában aláírták a Külügyminisztérium által az EU-csatlakozással összefüggésben előterjesztett megállapodást. Véleménye szerint valamennyi követelése bekerült az elfogadott nyilatkozatba.

Alkotmánymódosítás csak a feltételek teljesülése esetén

A nagybizottság ülésén ugyan nem született konkrét megállapodás az előfeltételekről, elviekben elfogadták azokat - vélte a volt kormányfő. "Ennek már a 2003. évi költségvetésben meg kell látszania, amennyiben ez nem történik meg, a Fidesznek nem áll módjában támogatni a csatlakozáshoz szükséges alkotmánymódosítást" - jelentette ki. Orbán nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, mi történik akkor, ha a Fidesz támogatása híján elmarad az alkotmánymódosítás, és így az országot nem veszik fel az Unióba.

Az elérendő cél is feltétel

"Teoretikus kérdésekre nem válaszolok" - mondta. A megállapodás az uniós csatlakozás céljaként jelölte meg a lakosság életszínvonalának növelését, ezt Orbán azonban előfeltételként értelmezi. "A csatlakozás után másfélszeresére fognak emelkedni az árak, ezért már jövőre szükség van a bérek jelentős emelésére" - mondta el az exkormányfő. Elképzelései szerint a versenyszférában a közalkalmazottak béremeléséhez hasonló mértékű növelésre lenne szükség.

Nem ragaszkodik azonban a Fidesz a kis- és középvállalkozók, valamint a mezőgazdasági termelők támogatásának általuk kidolgozott metódusához. Fontosnak tartják azonban, hogy működő támogatási programok jöjjenek létre. "A csatlakozás fontos ügy", ezért Orbán szerint a kormány engedni fog az ellenzék követeléseinek. Addig is "a Fidesz egyszemélyes expresszvonataként" folytatja a lakosság felvilágosítását az uniós csatlakozás kérdéseivel kapcsolatban.

Botrány a parlamentben
Példátlan botránynak nevezte Áder János, a Fidesz elnöke, hogy a nagybizottság ülése alatt Gál J. Zoltán kormányszóvivő dehonesztáló megjegyzéseket tett az Fidesz képviselőiről. Az ülés elhúzódásával kapcsolatban a kormányszóvivő az "újságírókat szórakoztatva" a fideszes tárgyalók közti "koherenciazavarról" beszélt. Áder szerint ezzel Gál bizonyította, hogy a tárgyalást "szocialista showműsornak" tekinti. Tiltakozásul a Fidesz nem vett részt a megállapodás ünnepélyes aláírásán.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!