Emőke
-4 °C
9 °C

Utazik a kormányfő

2001.02.04. 18:01
Közel 130 millió forintba kerültek Orbán Viktor miniszterelnök 1999-es utazásai - tette közzé a Miniszterelnöki Hivatal a kancellária honlapján. A kormányfő ebből az összegből 87 milliót költött repülőjegyekre. A legolcsóbb Orbán Viktor prágai útja volt. Ha nem írták el, 4500 forintba került, míg a legdrágább út 26 millióba. A kancellária elkészítette Horn Gyula 1995-ös útjainak költségét is. Az 1995-ös árakat átszámították 99-es szintre, és arra a következtetésre jutottak: az ex-miniszterelnök drágábban utazott, hivatali idejének második évében, mint Orbán Viktor.
Olcsóbban utazgatott hivatali idejének második évében Orbán Viktor, mint ahogy ugyanebben az időpontban tette azt Horn Gyula - tartalmazza a Miniszterelnöki Hivatal összeállítása, amit a hétvégén hozott nyilvánosságra a kancellária honlapján.

Orbán Viktor
utatásai 127 millió forintba kerültek
Igaz, a most közzétett adatok közel sem olyan részletesen taglalják a miniszterelnökök utazásaival kapcsolatos adatokat, mint a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal, a miniszterek útjairól szóló összesítése. Nem tudható például meg belőle, mennyi pénzt költött a kormány első embere szállásra, delegációjának költsége mekkorára rúgott.

Nehezen összehasonlítható adatok

A KEHI jelentése szinte minden kategóriában a Torgyán József vezette földművelési tárcát hozta ki a legpazarlóbb intézménynek. Itt volt a legjelentősebb a delegáció összköltségének egy főre vetített összege, ennél a tárcánál utazott a legdrágábban a politikai államtitkár, miután nem a neki járó komfort fokozaton utazott. Ezek az adatok viszont hiányoznak a mostani összesítésből.

Kiderül belőle ellenben, hogy Orbán Viktor minden idők kormányfői utazásai közül a legtakarékosabban akkor utazott, amikor csupán 4500 forintot fordított egy kétnapos prágai látogatásra. Márha el nem írták a honlap összeállításakor..

Meglepő ugyanakkor, hogy egy szlovákiai vizitre ennek az összegnek majd a százszorosát költötte, amikor egy napot töltött szomszédunknál 337 ezer forintért.

Horn Gyula
167 millió forintot utazgatott el
A visegrádi csúcson, Pozsonyban szintén egy napot töltött Orbán Viktor, ez a látogatása 210.506 forintból jött ki. A legtöbbe Orbán Viktor látogatása került a NATO fenállásának 50. évfordulójára rendezett ünnepségre, 26 millióért.

Ötvenegymillió a kormányzati különgépre

Orbán Viktor 33 útja tavalyelőtt összesen 127 millió forintba került. Ebből az összegből 82 millió forintot tett ki a közvetlen utazásra fordított pénz. A kancellária 31 millió forintért vásárolt repülőjegyet Orbánnak menetrendszerű gépre és 51 milliót tett ki a kormányfő utazása különgépekkel.

Horn Gyula ex-kormányfő a kancellária összeállítása szerint 1999-es árakon számolva 167 millió forintot költött 1995-ös külföldi útjaira. Arra vonatkozóan azonban nincsen adat, milyen módszerrel számolták át a költségeket.

A MeH kimuatás szerint Horn Gyula a legdrágábban Moszkvába utazott, 20 millió forintért, a legolcsóbban pedig Szlovákiában járt két napot, 185 ezer forintért. A kancellária adatai szerint Horn Gyula 1995-ben, 99-es árakon számolva 13 millióért közlekedett menetrendszerinti járattal és 125 milliót tett ki a különgéppel megtett utak költsége.