Jenő
-2 °C
6 °C

Malévval is hazajöhetett volna Orbán Bostonból?

2002.03.27. 08:26
Üresen, utasok nélkül jött haza a Malév menetrendszerinti New York-i járata, melyet a kormányfő tiszteletére ürített ki a légitársaság még Orbán Viktor bostoni útja idején - számolt be a hírről a Népszava. A lap emlékeztet rá, hogy díszdoktori címének átvételéről a miniszterelnök 32 millió forintért bérelt különgéppel utazott haza, a kiürített Malév gép utasai viszont a légitársaság költségein a világvárosban éjszakáztak.
Senki sem kért kártérítést a hoppon maradt Malév utasok közül azért, mert a kormányfő amerikai villámlátogatása miatt nem repülhettek Budapestre a nemzeti légitársaság menetrendszerinti New York-i járatával - adta hírül a szerdai Népszava. Orbán Viktor még február 11-én azért utazott Bostonba, hogy átvegye a Tufts Egyetem díszdoktori címét.

A miniszterelnöki villámlátogatásra a hivatalos indoklás szerint azért kellett 32 millió forintért egy 15 személyes Falcon 900 EX típusú gépet bérelni, mert a díszdoktorrá avatási ceremónia után a kormányfő haladéktalanul útnak kívánt indulni, hogy ne késse le a kormány ülését. A kormányfővel együtt utazott a Népszava információi szerint Szemerkényi Réka, Brahói Zsuzsa külpolitikai főtanácsadó, illetve Borókai Gábor kormányszóvivő. Néhány helyet a miniszterelnök testőrei foglaltak el, de pár újságíró is utazott a gépen.

A Népszava információi szerint a kormányfő környezete a hazaút során szerette volna igénybe venni a nemzeti légitársaság rendszeres járatát, ezért felkérték a céget, hogy szervezze meg az utat. A Malév így is tett: szállodákban helyezte el a gép tervezett utasait, a kormányfőt azonban hiába várta gépe, nem érkezett meg, helyette a svájci különgépel utazott haza. A Malév New York-i irodája a Népszavát arról tájékoztatta, hogy a hoppon maradt utasok nem kértek kártérítést a kényelmetlenségekért. Az iroda munkatársa közölte: úgy látszik sikerült ezt az ügyet diplomatikusan elintézni. A lapnak nem sikerült ugyanakkor kiderítenie, hogy Orbánék miért nem mondták le a Malév-járatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?