Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Orbán Viktor: Nacionalistábbnak kell lennünk

2003.03.02. 18:30
Nem lesz pártszakadás a Fideszben - nyilatkozta Orbán Viktor exminiszterelnök a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában. Elmondta még: Magyarországnak kulturális tekintetben egy sokkal nacionalistább, patriótább, nemzeti kultúrpolitikát, oktatáspolitikát kellene folytatnia, hiszen uniós tagállamként ahhoz, hogy a kultúránk, nyelvünk megmaradjon és megerősödjön, nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk.
Orbán Viktor nem tartja valószínűnek, hogy az április 12-i uniós ügydöntő népszavazásnál többségbe kerülhetnek az elutasító voksok, és éppen ezért indokolatlannak lát bármifajta pánikot az európai uniós csatlakozást támogatók részéről.

Az országot még sok baj érheti

A volt kormányfő a Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorának adott interjújában hangsúlyozta: kampány helyett higgadt, őszinte párbeszédre van szükség és akkor meglesz a kellő számú csatlakozást támogató szavazat. Az exminiszterelnök szerint az országot még sok baj érheti amiatt, hogy a nemzeti érdekeket nem tudta érvényesíteni a jelenlegi kormány a csatlakozási tárgyalásokon, s még nincsenek készen, vagy legalábbis nem ismeretesek az uniós belépés után nehéz helyzetbe jutó családokat, foglalkozási ágazatokat segítő programok.

Orbán Viktor hangoztatta: nem igaz az az állítás, hogy az európai uniós csatlakozással mindenki automatikusan jól jár, és vannak, akik még sokkal jobban. Hangsúlyozta: ez nem így van, az uniós tagság egy lehetőség, s ha jó kormánya van egy országnak, kihasználja a lehetőségeket, és akkor a tagság sok előnnyel jár. Megemlítette, hogy a belépés utáni néhány évben lesznek olyan társadalmi csoportok, amelyek, ha nem kapnak a magyar kormánytól közvetlen és azonnali segítséget, akkor pórul járnak.

Nacionalistábbnak kell lennünk

Orbán Viktor ezzel összefüggésben kifejtette: a mezőgazdaságban ez különösen fontos, még pedig nem általában, hanem attól függően, hogy milyen terméket állítanak elő a mezőgazdaságból élők, hiszen e szerint változik majd a helyzetük.

A volt kormányfő szólt arról is, hogy Magyarországnak kulturális tekintetben egy sokkal nacionalistább, patriótább, nemzeti kultúrpolitikát, oktatáspolitikát kellene folytatnia, hiszen uniós tagállamként ahhoz, hogy a kultúránk, nyelvünk megmaradjon és megerősödjön, nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk.

Nagyobb piacra van szükség

Az exkormányfő kifejtette: a magyar gazdaság számára szükséges a nagyobb piac, de nem mondhat le azokról a magyar piacot, vállalkozásokat védő gazdasági módszerekről, amelyek Európában is elfogadottak. Megemlítette azt is, hogy a külpiacokon való helytállásnak van néhány előfeltétele, így például szükség van a regionális méretekben meghatározó, magyar tulajdonban lévő vállalatokra.

Nem lesz pártszakadás

Orbán Viktor a Fidesz választási pártból néppárttá alakulása kapcsán elmondta: ebben a folyamatban a társadalommal való párbeszéd sokkal inkább épül az emberekkel való közvetlen kapcsolatokra, mint a médiára. Hozzátette: a Fideszben, mint európai típusú néppártban olyan tagozatok jönnek majd létre, amelyek, ha nem is tökéletesen, de megfelelnek azoknak a társadalmi csoportoknak, amelyek a párt értékei szempontjából a legfontosabbaknak mondhatók.

Orbán Viktor nem tartotta valószínűnek, hogy az átalakulás pártszakadással járna együtt, mivel a Fidesz korábban már átment a belső meghasonlással vagy megosztottsággal járó folyamatokon. A politikus szólt arról is, hogy a polgári körök nem alakulnak párttá, s ilyen szándékot nem is tapasztalt. Orbán Viktor szerint a polgári, nemzeti összefogás a választópolgárok szintjén már létrejött.

Rámutatott: ha úgy tetszik, ott már pártegység van, s csak a pártok vezetésének szintjén nem jött ez még létre. A volt kormányfő szerint a csatlakozással egy új helyzet áll elő, amelyben már az európai színpadon kell helytállnia Magyarországnak. Erre pedig a jelenlegi pártok közül egy sem képes. Hozzátette: a Fidesz európai néppárttá alakításba már az elmúlt négy évben érdemes lett volna belevágni.