Ágnes
-5 °C
2 °C

A rendőrség vizsgálja az Orbán-videókat

2002.11.27. 10:10
Az Index információi szerint az ORFK gazdaságvédelmi főosztálya bekérte a volt miniszterelnök közszerepléseit megörökítő videókat. A vágatlan filmeket több százmillió forintos költséggel az Ezüsthajó Kft. készítette. Az azóta megszüntetett Országimázs Központban tárolt videókat a májusi választásokig mindössze 102-en tekintették meg.
A rendőrség vizsgálja a volt miniszterelnök közéleti szerepléseiről készült videókat.

Alkotások és szerződések

Az Index úgy tudja, hogy az Országimázs Központ elmúlt években folytatott tevékenységét vizsgáló ORFK gazdaságvédelmi főosztálya bekérette a megszüntetett központban tárolt filmeket is, és ellenőrzik, arányosak voltak-e a szerződésekben szereplő megrendelési összegek és az "alkotások" előállítási költségei. Információink szerint a nyomozók darabonként nézik át az Orbán-videótár három év alatt felhalmozódott kazettáit. Mint emlékezetes, Papp Csaba, a főosztály vezetője nemrégiben a közérdekű ügyekkel kapcsolatos nyomozásokat ismertetve elmondta, hogy többek között vizsgálják a tűzijátékok, a hannoveri világkiállítás és a szintén Ezüsthajó produkcióban készült Bán bán film finanszírozásának részleteit.

Kortörténeti emlékek

Az előző ciklusban az imázsközpont statisztikái szerint mintegy 370 olyan eseményről készült felvétel, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökként vett részt. A megszüntetés előtt álló intézményben a választások idején lépte át a százat a kormányfői videókat három év alatt megtekintők száma. A több százmillió forintot felemésztő filmekre közbeszerzéssel kapott megrendelést a Happy End Kft.-vel szoros üzleti kötődésben működő Ezüsthajó Kft.

Az imázsközpont vezetői által kortörténeti emlékeknek nevezett vágatlan felvételeket, köztük a kolbásztöltő versenyen ügyködő Orbánt megörökítő videót egyébként két példányban is őrizték. A Káel Csaba által vezetett cég egy helyben nézhető VHS és egy stúdióminőségű Beta kazettát is átadott a filmtárnak.

Milliárdos megrendelések

Rendőrségi becslések szerint az Országimázs Központ 11-12 milliárdos költségvetéséből 90 százalékban a Happy End és az Ezüsthajó Kft. részesedett. Az Ezüsthajó ezenfelül több mint 1,4 milliárd forintos megrendelést kapott az MTV-től. A céget a Millenáris Teátrumban rendezett előadások rögzítésével is megbízták, ahol negyven felvételért több mint 110 millió forintot számlázhatott. A 700 millió forintnál magasabb büdzsével elkészített operafilmet pedig a kulturális tárca előző vezetése támogatta összesen 647 millió forinttal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!