Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A rendőrség vizsgálja az Orbán-videókat

2002.11.27. 10:10
Az Index információi szerint az ORFK gazdaságvédelmi főosztálya bekérte a volt miniszterelnök közszerepléseit megörökítő videókat. A vágatlan filmeket több százmillió forintos költséggel az Ezüsthajó Kft. készítette. Az azóta megszüntetett Országimázs Központban tárolt videókat a májusi választásokig mindössze 102-en tekintették meg.
A rendőrség vizsgálja a volt miniszterelnök közéleti szerepléseiről készült videókat.

Alkotások és szerződések

Az Index úgy tudja, hogy az Országimázs Központ elmúlt években folytatott tevékenységét vizsgáló ORFK gazdaságvédelmi főosztálya bekérette a megszüntetett központban tárolt filmeket is, és ellenőrzik, arányosak voltak-e a szerződésekben szereplő megrendelési összegek és az "alkotások" előállítási költségei. Információink szerint a nyomozók darabonként nézik át az Orbán-videótár három év alatt felhalmozódott kazettáit. Mint emlékezetes, Papp Csaba, a főosztály vezetője nemrégiben a közérdekű ügyekkel kapcsolatos nyomozásokat ismertetve elmondta, hogy többek között vizsgálják a tűzijátékok, a hannoveri világkiállítás és a szintén Ezüsthajó produkcióban készült Bán bán film finanszírozásának részleteit.

Kortörténeti emlékek

Az előző ciklusban az imázsközpont statisztikái szerint mintegy 370 olyan eseményről készült felvétel, amelyen Orbán Viktor miniszterelnökként vett részt. A megszüntetés előtt álló intézményben a választások idején lépte át a százat a kormányfői videókat három év alatt megtekintők száma. A több százmillió forintot felemésztő filmekre közbeszerzéssel kapott megrendelést a Happy End Kft.-vel szoros üzleti kötődésben működő Ezüsthajó Kft.

Az imázsközpont vezetői által kortörténeti emlékeknek nevezett vágatlan felvételeket, köztük a kolbásztöltő versenyen ügyködő Orbánt megörökítő videót egyébként két példányban is őrizték. A Káel Csaba által vezetett cég egy helyben nézhető VHS és egy stúdióminőségű Beta kazettát is átadott a filmtárnak.

Milliárdos megrendelések

Rendőrségi becslések szerint az Országimázs Központ 11-12 milliárdos költségvetéséből 90 százalékban a Happy End és az Ezüsthajó Kft. részesedett. Az Ezüsthajó ezenfelül több mint 1,4 milliárd forintos megrendelést kapott az MTV-től. A céget a Millenáris Teátrumban rendezett előadások rögzítésével is megbízták, ahol negyven felvételért több mint 110 millió forintot számlázhatott. A 700 millió forintnál magasabb büdzsével elkészített operafilmet pedig a kulturális tárca előző vezetése támogatta összesen 647 millió forinttal.