Adalbert
15 °C
21 °C

Ugyanazt akarja Fodor és Orbán, csak másként

2008.06.21. 18:02
Orbán Viktor és Fodor Gábor abban egyetértettek szombati találkozójukon, hogy cselekvőképes kormányra van szüksége az országnak. A megoldásokban már vannak eltérések. Fodor cselekvési programot vár a kabinettől, ha ez nem megfelelő, akkor szakértői kormányban gondolkodik, s ha ez se sikerülne, jöhetne az előrehozott választás. Orbán csak ez utóbbiban gondolkodik.

Tizennégy év után először ült tárgyalóasztalhoz a Fidesz és az SZDSZ delegációja. Az utolsó alkalom még az 1994-es választások előtt zajlott, akkor a Fideszt Orbán Viktor, a szabad demokratákat pedig Pető Iván képviselte. Most a Fideszt Orbán Viktor pártelnök, Navracsics Tibor frakcióvezető és Varga Mihály alelnök, a szabad demokratákat pedig Fodor Gábor elnök, Gulyás József és Gusztos Péter ügyvivők képviselték.

A liberális delegáció hajszálpontosan, a fideszesek néhány perces késéssel érkeztek a megbeszélésre, Fodor öltönyben, Orbán viszont némileg sportosabban, farmerban és zakóban érkezett a találkozóra.

A másfél órás megbeszélést követően Fodor Gábor és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatón ismertette a találkozó eredményét. Fodor közölte, abban egyetértés volt, hogy cselekvőképes kormányra van szüksége az országnak, mivel szerintük a jelenlegi helyzet nem jó, a megoldásokban azonban már eltértek az álláspontok. Szerinte egyetértettek abban, az ország érdeke, hogy Magyarország újra az EU-fejlődés élvonalába kerüljön. Az ehhez vezető utat azonban másképp képzelik, Orbán előrehozott választással, Fodor viszont ezt csak végső esetben tudja elképzelni.

Cselekvési terv, szakértői kormány, előrehozott választás

A szabad demokrata pártelnök azt várja a kormánytól, hogy tegyen le az asztalra minél hamarabb egy cselekvési tervet, ha ez nem volna megfelelő, akkor a szabad demokraták szakértői kormányban gondolkodnak, míg ha ez se valósulna meg, akkor jöhetne az előrehozott választás. Fodor nagy jelentőségűnek nevezte, hogy tizennégy év után újra tárgyalóasztalhoz ültek a két párt delegációi. Fodor azt mondta, a keddi, szocialistákkal tervezett találkozó után tud csak határidőket mondani.

Orbán Viktor azt mondta, a fideszes delegáció 10 pontos memorandumban foglalta össze az ellenzéki párt álláspontját, amire a szabad demokraták majd írásban is reagálnak. Szerinte a rendszerváltáskor kialakult alkotmányos rendszer lényege, hogy a választók döntik el, merre haladjon az ország, ezeknek a kormányok csak végrehajtói.

Úgy látja, a kisebbségi kormány nem rendelkezik ezzel a felhatalmazással és a helyzettel való őszinte szembenézés helyett veszélyes útra lépett: ismételten a 2006-os választási kampány során alkalmazott, a mai válságos helyzetet előidéző politikába kezdett. Orbán Viktor meggyőződése, hogy ebből a válságból csak előrehozott választásokkal lehet kilábalni.

Az ellenzéki pártelnök azt mondta, az tette lehetővé a mostani találkozót, hogy az SZDSZ-nek olyan új elnöke lett, aki nem vett részt a 2006-os hazugságkampányban. Mint mondta, 2006 őszén egyszer már javaslatot tettek egy szakértői kormány létrehozására, de minden azóta eltelt nappal távolabb kerültünk ettől a megoldástól, ezt a Fidesz már nem tartja járható útnak. Orbán szerint a politikai és gazdasági válságot egy nemzeti válságkezelő kormány létrehozásával lehetne kezelni, ennek felállításához azonban felhatalmazást kell kérni egy előrehozott választáson a választóktól.

Akár folytathatják is

Fodor Gábor azt mondta, felelős ellenzéki pártként kíván az SZDSZ politizálni, teljességgel kizárta egy új koalíció lehetőségét és ismételten elmondta, az ország érdekét tartja elsődlegesnek. Azt egyik pártelnök sem zárta ki, hogy folytatják a megbeszéléseket, de szombaton nem állapodtak meg konkrétan következő fordulóban.