Benedek
-5 °C
5 °C

A Grafológiai Intézet nem ért egyet az Index íráselemzéseivel

2006.02.03. 17:13
Felháborodott a Grafológiai Intézet az Index napokban közölt cikkén, amelyben politikusok kézírását, illetve az annak vélt vagyonnyilatkozatokat elemeztük. Az intézet szerint a cikk hamis, torz képet fest a valódi, szakmailag megalapozott grafológusi tevékenységről.

"Doktor Kende Orbán-könyve nem ölt meg minket, hanem megedzett: áltudományra áltudománnyal, szocialistaközeli horoszkópra kamu grafológiai elemzéssel tromfolunk" - így kezdődött az Index cikke, amelyben nyolc politikus írását elemeztük. Aztán persze kiderült, hogy nem mindenki saját kezűleg írta a vagyonnyilatkozatát, a Grafológiai Intézet ügyvezető elnöke pedig tiltakozik, és állásfoglalását most szó szerint közöljük.

Íme:

"Az Index internetes hírújság 2006. február 1.-én megjelent "Orbán Viktor magányos, Lendvai Ildikó szorong - Vagyonbevallások a grafológus szemével" című cikkében 8 politikus kézírását elemezte egy magát meg nem nevező grafológus, pontosabban az Index "grafológiában jártas munkatársa". A grafológiai elemzések a képviselők vagyonnyilatkozatai alapján készültek.

A grafológusi szakma, mely államilag elismert emelt szintű ( OKJ 54 7899 04 ) oklevéllel végezhető, a többi, emberrel foglalkozó szakmához hasonlóan ( orvosi, pszichológusi) szigorúan meghatározott etikai szabályok alapján végezhető. Grafológusi emelt szintű képesítést csak az szerezhet, aki a szakma etikai szabályaival tisztában van, arról a vizsgán számot ad. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos állásfoglalása szerint "A grafológusi szakvéleménnyel szembeni további követelmény, hogy az érintett ennek elkészíttetéséhez írásban járuljon hozzá, ugyanis az írásminta grafológiai elemzése tartalmazhat különleges adatokat is. A különleges személyes adatok kezeléséhez az Avtv. 3.§ (2) bekezdése szerint az érintett írásbeli hozzájárulására van szükség."

Ezért a Grafológiai Intézet elhatárolódik az olyan grafológusi szakvéleményektől, amelyek az írást készítők elemzéshez szükséges adatainak ismerete hiányában, azok hozzájárulása nélkül készült, és mely a közvélemény elé kerülve kárt okoz az elemzés alanyainak és az íráselemzés képviselőinek egyaránt.

Álláspontunk szerint a cikk hamis, torz képet fest a valódi, szakmailag megalapozott grafológusi tevékenységről. Reméljük, hogy az Index munkatársainak a célja nem ennek a hatásnak az elérése volt.

Dr. Agárdi Tamás
Grafológiai Intézet
Ügyvezető elnök
Budapest, 2006. 02. 02.