Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Orbán fél óra alatt lenyomta Gyurcsányt

2007.02.03. 14:59
Szakértők szerint a Fidesz sikeresen tematizálta a közéletet, mostantól senkit sem érdekel Gyurcsány Ferenc reformmagyarázata, a figyelem középpontjába újra a Kossuth tér került.

Az MTI-nek nyilatkozó politológusok szerint eredménytelenné tehetik a pénteki események az egyhetes kormányfői kommunikációs hadjáratot: a Fidesz fél órás akcióval "hatástalaníthatja" azt, hogy Gyurcsány Ferenc egy héten keresztül napi egyórás interjút adott az egyik kereskedelmi televíziónak, hosszú saját elemzést tett közzé a legnagyobb példányszámú politikai napilapban, majd beszédet mondott az MSZP országos választmányi ülésén.

Szokatlan viselkedés

Abban Budai Bernadett, a Vision Consulting, Juhász Attila, a Political Capital és G. Fodor Gábor, a Századvég elemzője is egyetértett: a kommunikációs offenzíva akár sikeres is lehetett volna. Azonban az, hogy a Fidesz politikusai pénteken délelőtt elbontották a Kossuth téri kordont, felülírta az eseményeket.

A politológusok abban is egyetértettek, hogy a hasonló intenzív kormányfői szereplés nem szokatlan Európában, ugyanakkor arra kevesebb példát találni, hogy a miniszterelnök minden nap egy órán keresztül szerepel egy televíziós műsorban.

Budai Bernadett szerint két okkal lehet magyarázni a kommunikációs offenzívát: az MSZP-kongresszus közeledtével Gyurcsány Ferencnek a szocialista küldöttekhez kellett szólnia, másrészt a reformok nem a korábban tervezettnek megfelelően haladnak.

Az elemző szerint a "magyarázzuk el a reformokat" típusú eseménysorozattal a kormányfő egyik fő célja, hogy elfedje a valódi szakpolitikai hibákat és azokat "csak" kommunikációs problémaként mutassa be. Ez utóbbi ugyanis jobb a kormány megítélése szempontjából - tette hozzá.

A televíziós szereplés témáinak kiválasztásakor nyilvánvalóan volt olyan szándék is, hogy mi felel meg Gyurcsány Ferenc politikai érdekeinek - mutatott rá Budai Bernadett.

Sok próbálkozás

Juhász Attila hangsúlyozta, hogy a kormányfő sokszor tett már kísérletet arra, hogy elmagyarázza a reformokat, sok új elemet nem tartalmaztak az egyórás szereplések.

Amíg a kormányfő Szembenézés című elemzése és a választmányi beszéde főként a párttagoknak szólt, addig a tévés szereplés fő célja a külső kommunikáció volt: Gyurcsány Ferenc visszatért a "népművelő szerephez", megpróbálta egyszerű nyelven elmagyarázni a történéseket - emelte ki a szakértő.

G. Fodor Gábor ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az események azt mutatják: az emberek nem értették meg és nem fogadták el a reformokat, ezen pedig a televíziós szereplés sem segített. A politológus szerint a miniszterelnök "többfrontos harcba" kezdett: a baloldalnak kellene üzenni, kormányzati cselekvésre lenne szükség és folytatnia kellene az Orbán Viktor elleni offenzívát. Azonban úgy tűnik, mintha a kormányfő nem boldogulna a frontok tisztázásával és az üzenetek megválasztásával, ez a többfrontos küzdelem nem sikeres - hangsúlyozta G. Fodor Gábor.