Szilárda
0 °C
6 °C

Saját médiafigyelő testületet akar a MIÉP

2001.01.05. 15:18
Új médiafigyelő intézményt hozna létre a Magyar Igazság és Élet Pártja. A szervezet feladata az lenne, hogy ellenőrizze a médiatörvény betartását, mert Zárug Péter Farkas MIÉP-es elnöki tanácsadó szerint az ORTT meglévő eszközeivel nem lép fel a valótlan sajtóállítások tisztázásáért. A médiatestület elnöke, Körmendy-Ékes Judit szerint a MIÉP vádjai nem igazak, mert az ORTT törvényes feladatát jól végzi, a párt pedig legfeljebb a médiatörvényen változtathat, módosító indítványok parlamenti előterjesztésével.
,,2001 az orbitális hazugságok éve lesz. A Demszky-csapat talpon maradását csak mindent eltakaró hazugságokkal lehet előkészíteni" - indokolja a MIÉP sajtónyilatkozatában a tervezett intézmény létrehozásának ötletét, melyet megvalósítani csak 2002 után szándékszik a szervezet, mert akkor remélnek ,,a jelenleginél jóval erősebb pozíciót" a Parlamentben.

A párt médiafigyelő központjának feladata az lenne, hogy ellenőrizze a vonatkozó törvény betartását, leleplezze az ,,orbitális hazugságokat", és méréseket készítsen, melyekkel nyomon követné az egyes politikai erők megszólalásának gyakoriságát.

Lentner: az ORTT nem megbízható

Az Index érdeklődésére Lentner Csaba, a MIÉP országgyűlési képviselője kijelentette, hogy az ORTT szerinte nem végzi megbízhatóan a munkáját, mert nem tud érvényt szerezni a médiatörvényben foglaltaknak, és elnézi, hogy egyes kereskedelmi televíziókban ,,bizonyos politikai erők" jóval több szereplési lehetőséghez jutnak, mint mások.

Körmendy-Ékes: a Parlamentben módosítson a MIÉP

Körmendy-Ékes Judit, az ORTT elnöke az Indexnek adott telefoninterjúban a párt vádjaira reagálva elmondta, hogy a parlamenti képviselőcsoportoknak megvan a törvényes lehetőségük arra, hogy módosító indítványt nyújtsanak be bármely törvényhez. Az elnök asszony szerint a MIÉP vádjai nem igazak, mert az ORTT törvényes feladatát elvégzi, a párt pedig legfeljebb a médiatörvényen változtathat, módosító indítványok parlamenti előterjesztésével. Körmendi értetlenségének adott hangot a MIÉP támadásaival kapcsolatban, mondván, hogy a parlamenti képviselőcsoport az utóbbi években többször fordult a testülethez saját panaszos ügyeivel is.