Alfréd
-7 °C
2 °C

Alakul az árnyék-válságkormány

2008.06.04. 20:57
Akadémikusok és gazdasági szakemberek lesznek a következő kormányban, ha a Fidesz nyeri a választásokat, mondta Orbán Viktor egy rendezvényen.

Orbán Viktor a Fidesz választási győzelme esetén az akadémiai világból és gazdasági életből kérne fel szereplőket a választások utáni első két év válságkezelő kormányába.

A Fidesz elnöke ezen kívül létrehozna egy "stratégiai kutatóintézetet" az államigazgatáson belül, amely hosszú távú nemzetstratégiai kérdésekről döntene, és amely összeállítására Matolcsy Györgyöt - az Orbán kormány gazdasági miniszterét - kérte fel.

Orbán Viktor szerdán a Baross Gábor Társaság rendezvényén beszélt arról is, hogy egy esetleges kormányváltás esetén a forint értékének megőrzése érdekében megbízta Szapáry Györgyöt - a Magyar Nemzeti Bank 1993 és 2007 közötti alelnökét - egy nemzetközi gazdasági kapcsolatrendszer kiépítésével.

A pártelnök leszögezte: az egészségügy, az oktatás, a közigazgatás fenntartása és a közbiztonság garantálása állami feladat kell, hogy legyen. Az ezek működéséhez szükséges megállapodásokat a szakmákkal a kormányváltást követő fél éven belül meg kell kötni - hangsúlyozta a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor szerint a kormányváltás után a legfontosabb feladat a közbizalom újjáépítése lesz, ehhez szerinte választási kampányígéretek helyett realisztikus megállapodások szükségesek. A pártelnök megerősítette, hogy 10 éven belül egymillió legális munkahelyet teremtene.

Az első két év válságkezelő kormányába Orbán Viktor olyan külső szakembereket kérne fel, akik az ország érdekében képesek népszerűtlen és hálátlan munkát végezni, vagyis rendbe tudják tenni az ország gazdasági helyzetét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!