Szilárda
-4 °C
3 °C

Orbán: 'Ellenőrzésünk alatt tartjuk a légteret'

2000.10.06. 23:29
Nem rendkívüli esemény, hanem az óvatosság vezette Orbán Viktor miniszterelnököt, amikor a jugoszláviai események miatt megszakítva párizsi útját visszatért Budapestre - közölte a kormányfő hazatérte után a Ferihegyi repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján. Szerinte nyugalom van a határokon és semmilyen szervezetnél nem kellett rendkívüli készültséget elrendelni. A magyar légtér figyelés pedig olyan fejlettségi szinten van, hogy hazánk észleli, ha Belgrádban felszáll egy gép. A miniszterelnök Kostunica retorikájáról elmondta: minden országnak joga van arra, hogy véleményt nyilvánítson a NATO-ról és az Európai Unióról.
Orbán szerint a miniszterelnök mindig ott tartózkodik, ahol az ország szempontjából a legfontosabb dolgok történnek. A miniszterelnök szerint történelmi pillanat tanúi lehetünk, mert most fejeződik be, ami 1990-ben nem ért véget, az utolsó Kelet-Közép-Európai baloldali diktatúra bukik meg. A miniszterelnök jelezte, hogy miután egyelőre nincs olyan miniszterelnöke Jugoszláviának, akivel tárgyalni lehetne, az államfők között történik az együttműködés, a párbeszéd.

Orbán: ha Belgrádban felszáll egy gép, azt Budapesten észlelik

A kormányfő kijelentette: nyugalom van a határokon, amit egyébként teljes egészében ellenőrzése alatt tart a Határőrség, beleértve a zöld határt is. Egyelőre semmilyen nyugtalanító jel nincsen, ezért nem kell sehol mozgósítást elrendelni.

Orbán Viktor szerint a magyar légtérfigyelés fejlettségi szintje lehetővé teszi, hogy ha Belgrádban felszáll egy gép, azt Budapesten észlelik, és függetlenül attól, hogy a magyar légtéren keresztül hagyta-e el Jugoszláviát, tudjuk azt is: hol szállt le a légi jármű.

Hazánk támogatja a gazdasági szankciók feloldását

A kormányfő reményei szerint a pozitív jugoszláviai változások élhetőbb életet teremtenek majd az ott élő magyar kisebbség számára is, ami jövőképet ad az ottani magyar fiataloknak. Orbánék egyébként folyamatosan egyeztetnek a vajdasági magyarokkal, ők pedig az új jugoszláv-vezetéssel, köztük Vojislav Kostunica új államfővel folytatnak párbeszédet és arról számoltak be, hogy nyugalom van, nem fenyeget újabb etnikai konfliktus.

A politikai és gazdasági kapcsolatok erősödését eredményezi az ország demokratizálódása, amely törekvéshez igyekeznek minden segítséget megadni.

A magyar külpolitika álláspontja Orbán szavai szerint megegyezik a NATO-éval és az EU-éval, hazánk támogatja a gazdasági szankciók feloldását. Egyelőre Mádl Ferenc köztársasági elnök tartja a kapcsolatot az új jugoszláv államfővel, mert még nincsen olyan új miniszterelnöke az országnak, akivel a magyar kormányfő tárgyalhatna.

Orbán: minden országnak joga van arra, hogy véleményt nyilvánítson a NATO-ról

Orbán Viktor valószínűtlennek nevezte, hogy Jugoszláviában visszarendeződés következzen be. Nem bocsátkozott találgatásokba Slobodan Milosevic sorsát illetően sem, ami viszont - megjegyzése szerint - az egyik nagy nemzetközi kérdés lesz a közeljövőben. A miniszterelnök nem tartotta riasztónak Vojislav Kostunica retorikáját. Mint mondta, minden országnak joga van arra, hogy véleményt nyilvánítson a NATO-ról és az Európai Unióról, ha az el is tér Magyarország álláspontjától.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!