Vilhelmina
11 °C
28 °C

Orbán: A XXI. századot megnyerjük

2000.12.27. 08:30
A XX. századot elveszítettük, de a XXI. századot meg fogjuk nyerni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televízió kedd esti operaházbeli karácsonyi gálakoncertjét követő műsorban, amelynek vendége volt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke is. A beszélgetésben nagy szerepet kapott a romák helyzete is, amiről az államfő megjegyezte: a jelenlegi politikai vezetésben megvan a készség arra, hogy a roma társadalom nehézségein segítsen.
A következő évszázad két meghatározó erénye a vállalkozó szellem, illetve a dolgozni tudás lesz, amelyekben a magyarok már bizonyítottak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az m1 kedd esti Évzáró, évszázadzáró, évezredzáró című műsorában. A kormányfő hozzátette, a XX. századot elveszítettük, de a XXI. századot meg fogjuk nyerni.

Orbán Viktor
Orbán emlékeztetett, a második világháború előtt volt öt olyan ország a térségben, amely ma az Európai Unióhoz tartozik és akkoriban kisebb gazdasági teljesítőképességgel rendelkezett, mint Magyarország. Most ezek az országok jelentős előnyben vannak hozzánk képest, amit azonban 15 év alatt ledolgozhatunk - szögezte le.

Áder János házelnök az uniós jogharmonizációhoz szükséges jogszabályalkotást jelölte meg az Országgyűlés előtt álló legfontosabb feladatként. A legfőbb közjogi méltóság bízik abban, hogy ez a folyamat sikeres lesz, aminek az előfeltételei megvannak, hiszen az uniós csatlakozás kérdésében a parlamenti pártok között nincs vita.

A legfőbb közjogi méltóságok beszélgetésében nagy hangsúlyt kapott a romák helyzete. Mádl Ferenc államfő szerint a jelenlegi politikai vezetésben megvan a készség arra, hogy a roma társadalom nehézségein segítsen. Orbán Viktor hozzáfűzte: jogos elvárás a magyar társadalom részéről, hogy az állam ne csak segélyeket adjon a romáknak, hanem munkát biztosítson számukra és lehetőséget gyermekeik iskoláztatására.