Árpád
-2 °C
3 °C

Orbán: A XXI. századot megnyerjük

2000.12.27. 08:30
A XX. századot elveszítettük, de a XXI. századot meg fogjuk nyerni - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Televízió kedd esti operaházbeli karácsonyi gálakoncertjét követő műsorban, amelynek vendége volt Mádl Ferenc köztársasági elnök és Áder János, az Országgyűlés elnöke is. A beszélgetésben nagy szerepet kapott a romák helyzete is, amiről az államfő megjegyezte: a jelenlegi politikai vezetésben megvan a készség arra, hogy a roma társadalom nehézségein segítsen.
A következő évszázad két meghatározó erénye a vállalkozó szellem, illetve a dolgozni tudás lesz, amelyekben a magyarok már bizonyítottak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az m1 kedd esti Évzáró, évszázadzáró, évezredzáró című műsorában. A kormányfő hozzátette, a XX. századot elveszítettük, de a XXI. századot meg fogjuk nyerni.

Orbán Viktor
Orbán emlékeztetett, a második világháború előtt volt öt olyan ország a térségben, amely ma az Európai Unióhoz tartozik és akkoriban kisebb gazdasági teljesítőképességgel rendelkezett, mint Magyarország. Most ezek az országok jelentős előnyben vannak hozzánk képest, amit azonban 15 év alatt ledolgozhatunk - szögezte le.

Áder János házelnök az uniós jogharmonizációhoz szükséges jogszabályalkotást jelölte meg az Országgyűlés előtt álló legfontosabb feladatként. A legfőbb közjogi méltóság bízik abban, hogy ez a folyamat sikeres lesz, aminek az előfeltételei megvannak, hiszen az uniós csatlakozás kérdésében a parlamenti pártok között nincs vita.

A legfőbb közjogi méltóságok beszélgetésében nagy hangsúlyt kapott a romák helyzete. Mádl Ferenc államfő szerint a jelenlegi politikai vezetésben megvan a készség arra, hogy a roma társadalom nehézségein segítsen. Orbán Viktor hozzáfűzte: jogos elvárás a magyar társadalom részéről, hogy az állam ne csak segélyeket adjon a romáknak, hanem munkát biztosítson számukra és lehetőséget gyermekeik iskoláztatására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?