Lázár, Olimpia
-4 °C
-2 °C

Elhalasztják az összmagyar értekezletet

2000.10.19. 18:10
Decemberben tartják az eredetileg októberre tervezett Magyar Állandó Értekezletet - jelentette ki Orbán Viktor, miután találkozott Markó Bélával, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökével. Orbán szerint a határon túli magyarok nem gyakorolnak nyomást a magyar kormányra a külhoni állampolgárságot támogató aláírásgyűjtéssel. Markó szerint az a fontos, hogy az erdélyiek otthon érezzék magukat Magyarországon is.

December elején tartják meg a Magyar Állandó Értekezlet (MÁÉRT) következtő ülését Budapesten, ahol a határon túli magyarok képviselői a magyar kormány által kezdeményezett státusztörvényről, éa Magyarok Világszövetsége által ajánlott külhoni állampolgárságról is szó lesz. A MÁÉRT esedékes ülését eredetileg októberre tervezték, de a novemberi romániai választások miatt elhalasztották a megtartását.

Orbán Viktor és Markó Béla egy húron pendülnek
Markó Béla, az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: fontos az erdélyi magyaroknak, hogy otthon érezzék magukat Magyarországon, szerinte ez lenne a célja a státusztörvénynek, de a külhoni állampolgárságról szóló tervezetnek is. A közelgő novemberi választásokról az RMDSZ vezető hangsúlyozta: az RMDSZ erős parlamenti csoportot akar a román törvényhozásba juttatni.

Orbán Viktor elmondta, hogy a Vajdaságban és Erdélyben folyó, a külhoni állampolgárság törvénytervezetét támogató aláírásgyűjtésről is szó esett. Orbán ezt egyfajta igény és véleményfelmérésnek nevezte, és kifejtette, hogy az RMDSZ nem gyakorol ezzel nyomást a polgári kormányra, erről beszélni képtelenség. ,,Egy húron pendülünk" - mondta Orbán Viktor, mikor a határon túli magyarokról van szó, csupán normálisnak nevezhető szakmai viták jelentkeznek.

Orbán azért is sikeresnek minősítette a találkozót az RMDSZ vezetővel, mert pénteken Mugur Isarescu román kormányfővel találkozik két újabb határátkelőhely felavatásakor. ,,Isarescu választási kampányának kezdetén van, fontosabb megegyezést nem remélek a találkozótól" - hangsúlyozta Orbán. Markó Béla a miniszterelnöki találkozás után Martonyi János külügyminiszterrel tárgyalt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!