Magdolna, Léna
9 °C
20 °C
Index - In English In English Eng

Orbán ragaszkodik a kis népszavazáshoz

2006.06.08. 16:52
Orbán Viktor titokban járt Szegeden, hogy helyben brainstormingoljon a Fidesz aktivistákkal, miként lehetne lebonyolítani a polgármester-jelölt személyéről beharangozott népszavazást. Információink szerint nem született világos terv a lebonyolítás módjáról. A fővárosban csütörtök este újabb válaszmányi ülésen próbálnak rendet tenni a kerületi önkormányzati jelölésekért folyó rivalizációban.

A váratlanul Szegedre látogató Orbán Viktor világossá tette, hogy továbbra is kis népszavazással akarja eldönteni, hogy ki legyen a Fidesz polgármester-jelöltje három vidéki nagyvárosban, Szegeden, Miskolcon és Pécsett.

Alig mentek el

A Fidesz-elnök titokban érkezett meg a szegedi párttagok számára meghirdetett gyűlésre, ahol azonban a látogatás bejelentésének hiánya miatt a 450 fős tagságnak csupán negyede jelent. Információink szerint a szokatlan pártelnöki látogatás célja az volt, hogy konkrét javaslatok szülessenek a város fideszes polgármester-jelöltjének kiválasztásáról. Kövér László, az országos választmány elnöke két hete jelentette be, hogy népszavazással kellene új jelölteket állítani a helyiek által már megszavazottak helyett. A "kísérleti jellegű polgármester-jelölti előválasztást" Miskolcra, Szegedre és Pécsre vonatkozóan javasolta Kövér, lényegében eltanácsolva ezzel az indulástól Pelczné Gál Ildikót, Oláh Jánost és Páva Zsoltot. (A 2002-ben már egy vereséget begyűjött Pelczné, aki időközben alelnöki és képviselői helyet szerzett a pártban, néhány nappal a javalat megszületése után be is jelentette, hogy nem indul Miskolcon.)

Nincs megoldás

A népszavazás ötletét a választmány jóváhagyása ellenére értetlenséggel fogadta a párttagság. Különösen azért, mert a tervek alapján úgy tűnt, hogy a központ ismét a "régi" fideszesekkel szemben támogatja a párton kívüliek pozíciószerzését. A zárt ajtók mögött folytatott szegedi ötletelelés - információink szerint - továbbra sem zárta le a vitát: úgy tudjuk, a pártelnök úgy távozott Szegedről, hogy továbbra sem született végső elfogadható megoldási javaslat az ügyben.

Deutsch-Für is kerületbe készül

A fővárosi kerületek polgármester-jelöltségéért alakult ki a legkeményebb csoportharc a párton belül. Korábban ismertté vált, hogy az önkormányzati választást előkészítő testületben megfúrták a kevés sikeres fővárosi fideszes egyikének, Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármesternek az újraindítását. Úgy tudjuk, a posztért a soroksári Fideszből a Polgárok Háza vezetéséig magát felküzdő Kubatov Gábor is ringbe száll. Nagy az elégedetlenség a XIII. kerületi pártszervezetben is, miután az ott nagytöbbséggel megszavazott polgármester jelöltet, Weszelovszky Zoltánt is elkaszálta az országos választmány a két választókerületi elnök, Kosztolányi Dénes és a KDNP-s Rétvári Bence javaslatára. Egyelőre a fővárosi politikusok sem ismerik, kik kerülhetnek fel a párt fővárosi listájára. Úgy tudjuk, hogy Pokorni Zoltán és Rogán Antal példáját követve Deutsch-Für Tamás is kerületi elfoglaltság után néz majd. A volt kommunikációs vezető azonban nem tör polgármesteri hatalomra. A hírek szerint megelégszik a VII. kerületi lista befutó második helyével.