Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Vegyesen reagáltak a pártok Orbán felvetésére

2001.06.08. 16:11
Orbán Viktor csütörtöki felvetésére, miszerint Magyarországnak az elkövetkező öt évben a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több millió külföldit kell befogadni vegyesen reagáltak a hazai pártok. Az MSZP a nagyzási mánia megnyilvánulásának tartja a miniszterelnöki kijelentéseket. Az SZDSZ szerint korai a miniszterelnöknek öt évre előre tervezni. Az MDF és a MIÉP határon túli magyarokkal szeretné megoldani Magyarország gazdasági problémáit. Az Index által megkeresett határon túli szervezetek a státusztörvény biztosította munkavállalási lehetőséget tartják az egyedüli jó megoldásnak.
Az elkövetkezendő öt évben Magyarországnak a gazdasági növekedés fenntartása érdekében több millió külföldit kell befogadnia. Ennek érdekében át kell gondolni a bevándorlási szabályokat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti ebédjén csütörtökön Budapesten. A kormányfő egy pénteki felszólalásában cáfolta, hogy ösztönöznék a Magyarországra való tömeges betelepülést, illetve bevándorlást. Rámutatott ugyanakkor arra, hogy a magyar gazdasági fejlődés jelenlegi szintjének fenntartására a mostaninál több munkáskézre lesz szükség, amelyet elsősorban a Kárpát-medencei népesség adhat hazánk számára.

Orbán Viktor
'Nagyzási mánia a miniszterelnöki kijelentés'

Az Index kérésére Tabajdi Csaba (MSZP) elmondta: a miniszterelnök tegnapi kijelentése a nagyzási mánia kategóriájába tartozik. Először a hazai munkanélküliséget kellene megszüntetni, s csak utána lehetne külföldieket behozni az országba, vélte a képviselő. Jelenleg azonban nagyon sok embernek nincsen munkája, ráadásul Tabajdi szerint Magyarország nincs fölkészülve több millió ember elszállásolásával sem. A politikus úgy véli: nem attól lesz jó az országnak, ha minél többen vagyunk a határon belül.

Az MTI pontatlanul idézte Orbán szavait
A Magyar Távirati Iroda pénteken délután közleményben adta hírül, hogy "Orbán Viktor az AmCham üzleti ebédjén című anyagunkban pontatlanul idéztük a miniszterelnököt. A csütörtöki tudósításban közölttel szemben Orbán Viktor az üzleti ebéden kérdésre válaszolva a következőt mondta: 'Hogyha fent akarjuk tartani a gyors gazdasági növekedést Magyarországon, ehhez 10 millió magyar nem elég, a soron következő néhány évben be kell fogadnunk néhány millió embert munkaerőként a szomszédos országokból. Több mint 4 millió magyar él a határokon túl, fontos, hogy olyan országot teremtsünk, amely vonzó a régióban.' Majd a miniszterelnök hozzáfűzte: 'Tehát mi nem tíz, hanem 14 milliós munkaerőkapacitással rendelkezünk. S ha ezt megfelelően tudjuk szabályozni, s képeseknek bizonyulunk a kintiek érdekeit az itthon élő magyarok érdekeivel összhangba hozni, az javára válhat a magyar gazdaságnak.'"

Font Sándor (MDF) szerint a gazdasági fejlődés és a népességcsökkenés miatt indokolt a külföldiek letelepítése. Hazánkban 4 millió magyarnak 6 milliót kell eltartania, s az adó- és családkedvezmények csak 10-15 év múlva hozzák meg a hatásukat. A politikus viszont elsősorban a határon túli magyarok letelepítésével ért egyet.

SZDSZ: a miniszterelnök ne tervezzen öt évre

Eörsi Mátyás (SZDSZ) Orbán Viktornak azt üzeni, hogy ne tervezzen öt évre, inkább csak a 2002-es parlamenti választásokig. Eörsi a több millió külföldi betelepítéséről szóló terv részletes kidolgozása előtt megkérdezné a magyar munkanélkülieket erről. Abban egyetért, hogy a bevándorlási politikánk még kiforratlan, s alaposan át kell gondolni.

Szórványmagyarokat hozzunk hazánkba

Jónak tartja Lenter Csaba (MIÉP) a miniszterelnök ötletét. Hiszen a népesség száma 500 ezerrel csökkent az utóbbi időben. Úgy tudja, hogy harminc-negyven év múlva ez a szám már a 3 milliót is meghaladhatja, s ez azt jelenti: csak 4 millióan maradunk az országban. A munkanélküliség pedig egyre csökken, s szükség lehet a külföldiekre. Azzal azonban, hogy törököket, ukránokat telepítsenek be az országba, nem ért egyet, szerinte csupán a határon túli, szórványosan élő magyarokról lehet szó.

Bevándorlás és munkanélküliség
Tavaly év végi adatok szerint 32 762 külföldi élt Magyarországon huzamos tartózkodási engedéllyel, ezek közül a legtöbb (9765) román állampolgár, utánuk következnek sorrendben: ukrán (2624), jugoszláv (2217). A tartózkodási engedéllyel rendelkezők közül több mint tízezren dolgoznak Magyarországon (munkavállaló - 7628; jövedelemszerző - 3751), és újabb közel tízezer itt tanul (9347). A huzamos tartózkodási engedéllyel rendelkezők közel fele dolgozik tehát Magyarországon. Hazánkban a munkanélküliek száma idén alig haladta meg a 233 ezret. Tavaly ez az adat 263 ezer volt.

Az anyaország csábító lehet

Józsa László a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) alelnöke szerint középtávon kell gondolkodni a kérdésről, de amennyiben Magyarországnak megnő a szerepe a közép-kelet-európai régióban, sokkal csábítóbb lesz az anyaország a határon túli magyarok számára. A VMSZ alelnöke elmondta: Jugoszlávia gazdasági fejlődésétől függ a vajdasági magyarok kivándorlása. Józsa László szerint nem esélytelen, hogy országa is a térséghez arányosan fejlődik. A vajdaságiak ragaszkodnak a szülőföldjükhöz, és ez moderálja a kivándorlási kedvet.

A határon túli magyarok maradjanak szülőföldjükön

Bugár Béla a Magyar Koalíció Párt (MKP) elnöke szerint nem az a cél, hogy segítsék a bevándorlást, hanem azt kellene ösztönözni, hogy szülőföldjükön maradjanak a felvidékiek, ezt a státusztörvény megkönnyíti. Bugár szerint számos szlovákiai magyar dolgozik már Magyarországon, ám ezek a jövőben sem vándorolnak el, telepednek át, mert családjuk, házuk, gyökereik Felvidéken vannak.

Kovács Miklós a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint Ukrajna stagnáló gazdasági élete és Magyarország fejlődése közötti kontraszt létrehoz egy alaphelyzetet: a magyar ember Kárpátalján nehezen tud megélni törvényes keretek közt, míg Magyarországon könnyen talál jól fizető munkát. Ez alaptény, és a helyzet jó ideig nem változik meg. A státusztörvény biztosította ideiglenes munkavállalás lehetne a megoldás, mely a kárpátaljai magyarok túlélését segítené.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft