Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Feljelentés-kiegészítés a Magyar Nemzet cikke kapcsán

2002.06.21. 14:16
Feljelentés kiegészítést rendelt az ORFK a Magyar Nemzet keddi cikke kapcsán érkezett feljelentés ügyében - nyilatkozta az Indexnek Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója. A nyomozók további információt gyűjtenek és ezek alapján 15 napon belül döntenek arról, hogy nyomoznak vagy sem.
A Magyar Nemzet cikke kapcsán, államtitoksértés alapos gyanúja miatt egy magánszemélytől érkezett feljelentés, elsőként a Budapesti rendőr-főkapitányságra. Eszerint a napilapban közölt dokumentummal kapcsolatban mindenképpen bűncselekmény történt: ha hamisítványról van szó, akkor közokirat-hamisítás, ha pedig nem, akkor államtitok sértés valósult meg.

Mindez a Magyar Nemzet azon írása kapcsán merült fel, amely szerint Medgyessy Pétert 1978-ban főhadnaggyá, a Belügyminisztérium III/II. Főcsoportfőnökségének (ez a polgári titkosszolgálat kémelhárítási szakága volt) kiemelt főoperatív beosztottjává nevezték ki. A lap az ezzel kapcsolatos kinevezési parancsot közli.

Még nem tudnak eleget

A feljelentés kiegészítést azért rendelték el, mert további információ szükséges annak eldöntéséhez, hogy fennáll-e az ügyben bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja vagy sem. Azaz, hogy nyomozást rendelnek el vagy megtagadják azt. Erre 15 napja van a nyomozóhatóságnak. Például nem mindegy, hogy eredeti iratot közölt-e a lap vagy sem.

Van egy másik feljelentés is

Kozenkai Jenő, aki 1978 és 1985 között tisztje volt a Belügyminisztérium egykori III/II-es csoportfőnökségének azonos érvek alapján, szintén a nyomozás elrendelését kérte. Az ő feljelentését először a Legfőbb Ügyészségre, majd az illetékességgel rendelkező Országos Rendőr-főkapitányságra továbbították - a Legfőbb Ügyészség sajtóosztályának tájékoztatása szerint. Ez azonban még nem érkezett meg az ORFK-ra - közölte Gramvölgyi László.