Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Őrizetbe vették Székely Zoltánt

2000.12.13. 15:45
A Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatala őrizetbe vette a volt kisgazda, jelenleg független képviselőt, Székely Zoltánt, miután nála és három általa megbízott szakértőnél házkutatást tartott. A házkutatás az üggyel kapcsolatos bizonyítékok felkutatására irányult, de annak eredményéről nem adtak tájékoztatást a Nyomozó Hivatal munkatársai.
Amint arról az Index már beszámolt, az Országgyűlés kedden este 275 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül egy tartózkodás mellett meghozott döntésében másodszor is felfüggesztette Székely Zoltán vesztegetéssel és a zsarolással gyanúsított független képviselő mentelmi jogát.

Kedden az emődi polgármester feljelentése alapján függesztették fel Székely mentelmi jogát. A polgármester ugyanis hangfelvételt készített arról, amikor Székely azt követelte tőle, hogy a település csatornaépítési munkáinak egy részét egy általa megnevezett cég végezhesse.

Házkutatás és őrizetbe vétel

A mentelmi jog felfüggesztése után azonnal házkutatási engedélyt adott ki Székely Zoltán ellen a Fővárosi Ügyészség. A házkutatás eredményeképpen a volt kisgazda képviselőt őrizetbe vették.

Házkutatást tartottak három, az ügyel kapcsolatos szakértő lakásában is. Őket Székely bízta meg korábban egyes feladatok ellátásával. Közülük egyet kihallgatott, kettőt pedig őrizetbe vett a Fővárosi Ügyészség Nyomozó Hivatala. A házkutatás eredményéről és a két letartóztatott kilétéről nem nyilatkoztak.

A lebukás előzményei A képviselő lebukásának előzménye az volt, hogy Székely Zoltán üzent Balla Dániel csatornázási beruházásokban érdekelt vállalkozónak, hogy amennyiben nem engedi át egy nyolcszázmilliós beruházás ötven százalékát egy általa megjelölt alvállalkozónak, vagy nem ad harmincmillió forintot, ellehetetleníti vállalkozását.

A politikus kijelentette: jól szervezett provokáció és egyúttal bosszú áldozata. Szerinte az a bűne, hogy megvétózta Balla egyik nyertes pályázatát, amiért új közbeszerzési eljárást kellett kiírni.

Pénteken döntenek az előzetes letartóztatásról

Pénteken dönt a bíróság Székely Zoltán harminc napos előzetes letartóztatásba helyezéséről. Az üggyel kapcsolatban, az Index megkeresésére Futó Barna, Székely ügyvédje kijelentette: "Teljességgel felesleges volt védencem őrizetbe vétele. Nem áltak fenn ugyanis az őrizetbe vétel feltételei". Az Ügyészségi Nyomozó Hivatal akkor rendeli el ezt, ha fennáll bizonyos körülmények - szökés, bizonyítékok eltüntetés - lehetősége.

"Ha Székely Zoltán el akarta volna tüntetni a bizonyítékokat, akkor azt eddig már megtehette volna" - érvelt Futó.

Akár tíz évre is ítélhetik

A vesztegetéssel és zsarolással gyanúsított képviselőt akár tíz év börtönbüntetésre is ítélhetik, miután a vesztegetés minősített esetét kettőtől nyolc évig terjedő, míg a zsarolást öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.