Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Bozóttüzeket okozott az orkán erejű szél

2002.03.07. 23:22
Anyagi károkat, fákat csavart ki és tüzeket szított csütörtök este az ország több megyéjében tomboló orkánszerű szél. Bács-Kiskun megyében négy autó ütközött össze az avartűz okozta átláthatatlan füst miatt.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese elmondta: Pest, Somogy, Borsod, Zala megyében tombolt a vihar, amely villamos vezetékeket szakított le, fákat, ágakat döntött az úttestre.

A kialakult úttorlaszoknál több személyautó balesetet szenvedett - egy esetben a szél lesodorta az autót az útról -, de egy személy sem sérült meg. Emiatt sok helyen gépkocsik rongálódtak meg, úttorlaszok keletkeztek, a szél egy személygépkocsit lesodort az útról, de személyi sérülés sehol sem történt.

Avarégetésből bozóttűz

- Évek óta nem volt példa arra, hogy a tűzoltóknak ilyen nagy számú esethez kellett kivonulniuk, az ország több száz pontján mintegy 2 300 tűzoltó dolgozik a különböző okból fellángoló tüzek eloltásán - nyilatkozta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

A szóvivő elmondta: 350 tűzoltóautót vezényeltek ki az ország különböző pontjaira, a legveszélyeztetettebb megyék, Pest, Borsod, Somogy és Zala, ahol rengeteg a bozót-, a nád-, illetve az avartűz.

Dobson úgy vélte, a tüzek fellobbanásához sok esetben a gaz-, és avarégetés vezetett. Hozzátette: a tűzoltókat folyamatosan csoportosítják át egyik helyszínről a másikra.

Senki sem sérült meg

A munkálatokat sok esetben nehezíti a viharos szél, amely fákat dönt ki. Dobson Tibor tájékoztatása szerint különleges intézkedésre a nap folyamán nem volt szükség, és egyelőre személyi sérülésről sincs tudomása.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangoztatta: egyelőre mindenütt van elég tűzoltó, a hivatásosak mellett sok helyen önkéntesek is dolgoznak, illetve a lakosság is segít.

Tűz a Fertő-tavi nádasban

Tűz pusztított a Fertő-tavi nádasban péntekre virradóra. A lángokat az éjszaka folyamán sikerült megfékezni, de a területet továbbra is figyelik - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI-t.

A tűz a tó osztrák oldaláról terjedt át Fertőújlaknál a magyar oldalra. A kapuvári, a csornai, a soproni hivatásos tűzoltó egységek, továbbá a petőházi és a fertőrákosi önkéntesek a helyszínre vonultak és részben fecskendőkkel, részben kéziszerszámokkal végezték az oltást.

Gyors beavatkozásuk akadályozta meg, hogy a lángok a lakóterületet nem veszélyeztették. A határőrök figyelik a térséget, állandó kapcsolatban vannak a tűzoltókkal, s azonnal jelzik, ha a viharos erejű szélben esetleg újra lángra kap a nád.

Baleset a füst miatt

Négy személygépkocsi, köztük egy rendőrautó ütközött össze csütörtökön, Bócsa külterületén, amikor egy avartűz miatt átláthatatlan füst öntötte el az utat - közölte Hortobágyi István őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta: az út melletti gazos, nádas területet valaki felgyújtotta, majd őrizetlenül hagyta a lángokat, a viharos szél pedig hirtelen az országútra fújta a sűrű füstöt.

A Bócsa felől Kecskemét irányába haladó rendőrautó vezetője megállította a szolgálati járművet, amelybe azonban a mögötte haladó autó beleütközött. Az ütközés következtében a rendőrautó a szemközti sávban álló személyautónak csapódott, amelybe hátulról szintén belehajtott egy gépkocsi.

A balesetben személyi sérülés nem történt, a négy autóban összesen mintegy 700 ezer forintos kár keletkezett.