Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Bozóttüzeket okozott az orkán erejű szél

2002.03.07. 23:22
Anyagi károkat, fákat csavart ki és tüzeket szított csütörtök este az ország több megyéjében tomboló orkánszerű szél. Bács-Kiskun megyében négy autó ütközött össze az avartűz okozta átláthatatlan füst miatt.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtóügyeletese elmondta: Pest, Somogy, Borsod, Zala megyében tombolt a vihar, amely villamos vezetékeket szakított le, fákat, ágakat döntött az úttestre.

A kialakult úttorlaszoknál több személyautó balesetet szenvedett - egy esetben a szél lesodorta az autót az útról -, de egy személy sem sérült meg. Emiatt sok helyen gépkocsik rongálódtak meg, úttorlaszok keletkeztek, a szél egy személygépkocsit lesodort az útról, de személyi sérülés sehol sem történt.

Avarégetésből bozóttűz

- Évek óta nem volt példa arra, hogy a tűzoltóknak ilyen nagy számú esethez kellett kivonulniuk, az ország több száz pontján mintegy 2 300 tűzoltó dolgozik a különböző okból fellángoló tüzek eloltásán - nyilatkozta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek.

A szóvivő elmondta: 350 tűzoltóautót vezényeltek ki az ország különböző pontjaira, a legveszélyeztetettebb megyék, Pest, Borsod, Somogy és Zala, ahol rengeteg a bozót-, a nád-, illetve az avartűz.

Dobson úgy vélte, a tüzek fellobbanásához sok esetben a gaz-, és avarégetés vezetett. Hozzátette: a tűzoltókat folyamatosan csoportosítják át egyik helyszínről a másikra.

Senki sem sérült meg

A munkálatokat sok esetben nehezíti a viharos szél, amely fákat dönt ki. Dobson Tibor tájékoztatása szerint különleges intézkedésre a nap folyamán nem volt szükség, és egyelőre személyi sérülésről sincs tudomása.

A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője hangoztatta: egyelőre mindenütt van elég tűzoltó, a hivatásosak mellett sok helyen önkéntesek is dolgoznak, illetve a lakosság is segít.

Tűz a Fertő-tavi nádasban

Tűz pusztított a Fertő-tavi nádasban péntekre virradóra. A lángokat az éjszaka folyamán sikerült megfékezni, de a területet továbbra is figyelik - tájékoztatta a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete az MTI-t.

A tűz a tó osztrák oldaláról terjedt át Fertőújlaknál a magyar oldalra. A kapuvári, a csornai, a soproni hivatásos tűzoltó egységek, továbbá a petőházi és a fertőrákosi önkéntesek a helyszínre vonultak és részben fecskendőkkel, részben kéziszerszámokkal végezték az oltást.

Gyors beavatkozásuk akadályozta meg, hogy a lángok a lakóterületet nem veszélyeztették. A határőrök figyelik a térséget, állandó kapcsolatban vannak a tűzoltókkal, s azonnal jelzik, ha a viharos erejű szélben esetleg újra lángra kap a nád.

Baleset a füst miatt

Négy személygépkocsi, köztük egy rendőrautó ütközött össze csütörtökön, Bócsa külterületén, amikor egy avartűz miatt átláthatatlan füst öntötte el az utat - közölte Hortobágyi István őrnagy, a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. Elmondta: az út melletti gazos, nádas területet valaki felgyújtotta, majd őrizetlenül hagyta a lángokat, a viharos szél pedig hirtelen az országútra fújta a sűrű füstöt.

A Bócsa felől Kecskemét irányába haladó rendőrautó vezetője megállította a szolgálati járművet, amelybe azonban a mögötte haladó autó beleütközött. Az ütközés következtében a rendőrautó a szemközti sávban álló személyautónak csapódott, amelybe hátulról szintén belehajtott egy gépkocsi.

A balesetben személyi sérülés nem történt, a négy autóban összesen mintegy 700 ezer forintos kár keletkezett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!