Ágnes
-1 °C
2 °C

Orvoskommandó ellenőrzi a betegeket

2004.01.06. 11:09
Januártól 280 fős orvoscsoport ellenőrzi a keresőképteleneket, a szabálysértőket szankcionálják. Az elmúlt évtizedben 73-ról 44 millióra csökkent a táppénzes napok száma, ám a táppénzkiadás csaknem háromszorosára, 81 milliárd forintra nőtt.
Elsősorban a táppénzcsalásokat kívánják kivédeni az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ellenőrzést végző főorvosi hálózatának megerősítésével. A 280 fős szolgálat konziliáriusi tevékenységet is ellát majd. Móricz Ferenc, az OEP főosztályvezetője a napilapnak elmondta: a januártól hatályos rendelet nem csupán a táppénzen lévőket, hanem a náluk lényegesen több keresőképtelen ember vizsgálatát is szabályozza.

A beteg tanulók sem kapnak

Ez utóbbiak száma azért több, mert a betegség kezdetének 15. napjáig a páciens betegszabadságon van, csak a 16. naptól jár a táppénz. Vagy például a dolgozó nyugdíjasoknak nem kell fizetni a 4 százalékos egészségügyi járulékot, így a 15 napi betegszabadság után csupán a munkahelyi távollétüket igazolja az orvos. A beteg tanulók sem kapnak táppénzt, mivel nekik ösztöndíj jár. Ám mindenkinek kitölti a doktor a keresőképtelenséget igazoló dokumentumot.

A januártól változott jogszabály szerint a 30 napon túli keresőképtelen eseteket a megyei egészségbiztosítási pénztár (MEP) főorvosainak havonta ellenőrizni kell, a kezelőorvos jelenlétében akár a beteg lakásán is. Az OEP egyébként a jogi és szakmai szabályokat megszegő orvosokat figyelmezteti, ám a súlyos, vagy ismételt szabálysértőktől megvonhatja a keresőképtelenség elbírálásának a jogát.

Amennyiben a beteg nem tartja be az orvos utasításait, vagy a gyógyulását tudatosan hátráltatja, esetleg nem jelenti be a tartózkodási helyét, vagy a felülvéleményezés során nem járul hozzá a vizsgálathoz, kezdeményezhető a táppénzfolyósítás megszüntetése.

Magyarország a középmezőnyben

Móricz Ferenctől a Világgazdaság azt is megtudta, hogy a módosított rendelet a táppénzt folyósító szervezet számára előírja, hogy a kifizetés 240. napját követő 8 napon belül értesítse a háziorvost, hogy betegének még mennyi ideig jár a táppénz. Az előírás célja az, hogy a pácienst időben beutalhassa az Országos Orvosszakértői Intézetbe az esetleges munkaképesség-csökkenés megállapítása végett.

Az 1992-ben fizetett 29 milliárdról 2002-re közel 81 milliárd forintra nőtt a kifizetett táppénz összege, az egy táppénzes napra átlagosan jutó 396 forint pedig 1823 lett. Amíg 1992-ben 73 millió táppénzes napot tartottak nyilván, 2003-ban ez a szám 44,4 millióra csökkent. Egyébként Magyarország az OECD 2001-es jelentése szerint a középmezőnyben van az emberek táppénzes állományának arányát tekintve. Akkor Svédországban a lakosság 4,3, Dániában 1,6, hazánkban pedig 3,4 százaléka volt táppénzen.