Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Belpolitikai vita az Orbán-Szavolszkij pengeváltás miatt

2007.03.29. 17:50
A miniszterelnök kárelhárításról, a külügyminisztre kármentésről beszélt csütörtökön, a Fidesz szerdai konferenciáján történt magyar-orosz szóváltással kapcsolatban. A Fidesz szerint nem Oroszország-ellenesség, hanem monopólium-ellenesség beszélt orbán Viktorból.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök sértésnek tartja, ami Fidesz által a Római Szerződés 50. évfordulójára szervezett szerdai konferencián az orosz nagykövettel történt. A kormányfő erről újságíróknak nyilatkozott csütörtökön a parlamentben. Gyurcsány szerint egy politikusnak nem dolga minősíteni egy népet, indokolatlan és oktalanság bármely nemzetnek az önérzetét megsérteni.

Orbán Viktor szerdán a Római Szerződés aláírásának 50. évfordulója alkalmából a Fidesz által szervezett konferencián - az energiapolitika kapcsán - azt mondta, hogy az orosz és az európai gondolkodásban számos különbség van: míg a Európában a politikától független, piaci észjárás jellemző, addig Oroszországban nem a piaci, hanem állami, politikai alapú logika működik. A politikus szerint míg Európában a piac szereplői elfogadják a verseny szabályait, az üzleti tranzakciók átláthatók, addig Oroszországban nem a verseny elfogadása, hanem a monopóliumra való törekvés a jellemző.

A konferencián - bár nem volt előadó - Orbán Viktor szavait követően szót kért Igor Szavolszkij, Oroszország budapesti nagykövete, aki azt mondta: az energiapolitikából nem kell politikát csinálni. "Nem kell ebből politikát csinálni Elnök Úr, (...) le kell ülni tárgyalni" - mondta, majd hozzátette: nem kell eltérő észjárásról beszélni, hiszen csak piaci szempontok döntene, a gázt és az olajat pedig nem az állam, hanem a vállalkozók szállítják.

Gyurcsány felszisszenne

"Nekem az a dolgom, hogy a károkat elhárítsuk, és világossá tegyük, soha nem fog Magyarország egyetérteni azzal, hogy politikai, gazdasági vagy bármilyen természetű vita kapcsán megkérdőjelezzük egy másik népnek vagy nemzetnek saját önhitét, büszkeségét, identitását" - szögezte le Gyurcsány Ferenc csütörtökön, majd hozzátette: minden ilyen törekvés árt Magyarországnak.

A kormányfő úgy látja: magyarként felszisszennénk, ha egy másik állam vezető politikusa megkérdőjelezné, hogy mi más észjárást követünk, más a lelkiségünk, karakterünk mint az európai. "Az a jó - mondta Gyurcsány Ferenc - ha azt gondoljuk, hogy ez egy szerencsétlen, nem kívánt, talán nem is tervezett mondat volt és többet ilyen nem hangzik el. Legfeljebb aki ezt mondta, azt mondja, nem úgy gondolta, nem azt értette ez alatt" - fűzte hozzá. Arra a kérdésre, hogy szerinte bocsánatot kellene-e kérnie Orbán Viktornak, azt válaszolta: ezt majd ő eldönti.

Fidesz: nem Oroszország-ellenesség

A Fidesz szerint Gyurcsány Ferenc ma ahelyett, hogy a magyar nemzeti és a közös európai érdekek mellett foglalt volna állást, immár nyíltan az orosz hatalmi törekvések szószólójaként lépett fel. Ezt az ellenzéki párt közleményben tudatta csütörtökön. "Kibújt a szög a zsákból. Gyurcsány Ferenc ma ahelyett, hogy a magyar nemzeti és a közös európai érdekek mellett foglalt volna állást, immár nyíltan az orosz hatalmi törekvések szószólójaként lépett fel" - fogalmaz a közleményben Német Zsolt, a Fidesz Külügyi Kabinetjének vezetője. A Fidesz szerint szomorú és elfogadhatatlan, hogy a magyar miniszterelnök "Magyarország gazdasági érdekeivel és a közös európai törekvésekkel szemben az orosz érdekeket védelmezi".

Az ellenzéki párt szerint a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket egyértelműen az szolgálja, ha hazánk csatlakozik az EU közös energiapolitikájához, ezzel csökkentve egyoldalú függőségét Oroszországtól. Ez - mint a közleményben olvasható - "nem Oroszország-ellenesség, hanem monopólium-ellenesség".

Göncz: károkat okoz a Fidesz

A külügyminiszter veszélyesnek tartja, hogy a Fidesz elnöke szerdán egy konferencián olyan jellegű minősítést használt külkapcsolati témában, amelyet eddig a belpolitikában alkalmazott. "A Fidesz radikális politizálása nemzetközi szinten igazi károkat tud okozni Magyarországnak" - hangsúlyozta Göncz Kinga azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor és Igor Szavolszkij vitába keveredett egymással. A magyar diplomácia vezetője szerint a Fidesz elnökének szóhasználata nagyon hasonlít ahhoz a megosztáshoz és minősítéshez, amit az ellenzéki párt és elnöke a belpolitikában alkalmaz.

"A bizalmatlanság nem tesz jót az üzleti kapcsolatoknak, az ilyenfajta magatartás, a Magyarországra emiatt vetülő gyanakvás után a külkapcsolatokban megint a kármentéssel kell foglalkozni" - mondta Göncz Kinga csütörtökön az MTI-nek, miután telefonbeszélgetést folytatott az orosz nagykövettel. A külügyminisztert Szavolszkij tájékoztatta a konferencián elhangzottakról, Göncz Kinga biztosította az orosz nagykövetet, hogy az Orbán Viktor által a szerdai konferencián elmondottak távol állnak a kormány álláspontjától.

Az orosz nagykövet a kétoldalú kapcsolatokról

Átmeneti incidensnek tekinti a Fidesz által szervezett konferencián országáról elhangzottak nyomán támadt vitát Igor Szavolszkij. Oroszország budapesti nagykövete csütörtökön azt hangsúlyozta, hogy neki az az érdeke, hogy a pártpolitikai megfontolások mellőzésével, a magyar és az orosz társadalom minél szélesebb támogatása mellett folytassa a kölcsönösen előnyös kétoldalú együttműködés támogatását.

A nagykövet kifejtette: amikor a konferencián elhangzottak az országára nézve sértő kijelentések, két választása volt: "az egyik, hogy megsértődjek, felálljak és díszesen kivonuljak, vagy a másik, hogy válaszoljak". A hallgatóságra és arra való tekintettel, hogy személyesen megszólították, hiszen Orbán Viktor közölte, hogy jelen van, az utóbbi mellett döntött.

A követ Kifejtette, hogy nemcsak joga nincs, de belső indíttatása se, hogy beleszóljon a magyar belpolitikába. Az ő feladata az, hogy a két ország és a két nép közötti bizalmat építse. A legutóbbi évek fejleményei azt mutatják, hogy a kétoldalú együttműködés előnyös mind a két ország számára, gazdasági, politikai és kulturális vonatkozásban egyaránt, "Bizalom nélkül ellenben nagyon nehéz együttműködést felépíteni" - tette hozzá az orosz diplomata.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek