Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Pártállástól függ a magyar-román paktum megítélése

2002.01.21. 19:29
A magyar és a román kormányfő egyezményének megítélése pártpreferenciák szerint változik áll a Magyar Gallup Intézet kutatásában.
A megállapodással minden román állampolgár évente három hónapig szabadon munkát vállalhat Magyarországon, nem csak a magyarigazolvánnyal rendelkezők, akikre eredetileg a státustörvény kiterjedt volna.

Enyhe többségben a támogatók

A Gallup felmérése szerint a véleménnyel rendelkezők 53 százaléka kifejezetten helyeselte vagy inkább helyeselte és egyetértett a kedvezménytörvénnyel (15 százalék kifejezetten helyesli, 38 százalék inkább helyesli és egyetért vele), 27 százalékuk inkább ellenzi, 20 százalék pedig kifejezetten ellenzi, egyáltalán nem ért vele egyet.

A magyar-román miniszterelnöki megállapodással kapcsolatban a megkérdezettek 18 százaléka szerint a megállapodás súlyos hiba, a magyar érdekek elárulása volt, 32 százalék szerint hibás lépés volt, de nem veszélyezteti Magyarország érdekeit. Közel ugyanennyien, a megkérdezettek 30 százaléka ésszerű kompromisszumnak értékelte, amely lehetővé tette, hogy a romániai magyarok igénybe vehessék a kedvezményeket. A megkérdezettek 6 százaléka szerint a megállapodás a magyar külpolitika egyértelmű sikere volt.

Balra többen bírálják a megállapodást

Az SZDSZ támogatóinak 37 százaléka, az MSZP 31 százaléka súlyos hibának, a magyar érdekek elárulásának tartja az aláírást - a bizonytalanok közül 15%, a FIDESZ-MDF támogatói közül pedig csak 7 százalék osztja ezt az értékelést. A kormánytábor fele (49 százalék) és a bizonytalanok 25 százaléka ésszerű kompromisszumnak ítéli meg a megegyezést, amely lehetővé tette, hogy a romániai magyarok igénybe vehessék a kedvezményeket.

Minden más szavazótáborban azok vannak relatív többségben, akik úgy ítélik meg, hogy az aláírás hibás lépés, de nem veszélyezteti komolyan Magyarország érdekeit. (SZDSZ támogatóinak 43 százaléka, MSZP 42 százalék, a bizonytalanok 37 százaléka gondolja így.) A FIDESZ-MDF táborban csak 22 százalék ugyanez az arány.

Az ellenzékiek aggódnak a román munkások miatt

A megállapodás egyik fontos kérdése, hogy az egyezmény milyen hatással lesz a magyar munkaerőpiacra. A Fidesz szerint jelentéktelen lesz a változás, az MSZP súlyos gondokat prognosztizál. Az ellenzék szerint sérti a magyar munkavállalók érdekeit a törvény által kilátásba helyezett kedvezményes - három hónapos - munkavállalási lehetőség kiterjesztése valamennyi román állampolgárra.

A megkérdezetteknek 47 százalék aggódik (ezen belül 21 százalék az, aki nagyon aggódik) amiatt, hogy külföldiek tömegesen fognak hivatalosan munkát kapni Magyarországon. 15 százalék egyáltalán nem, 31 százalék nem különösebben aggódik emiatt.

Az aggódók aránya egyértelműen pártpreferencia szerint változik. Azoknak, akik az MSZP-re vagy az SZDSZ-re szándékoznak szavazni, a 67 százaléka mondja, hogy aggódik, azok akik még nem tudják, hogy melyik pártra fognak szavazni, 51 százaléka, míg a FIDESZ-MDF lista támogatóinak csak a 27 százaléka aggódik.