Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Gyurcsány: Magyarország nem függetlenítheti magát Oroszországtól

2008.09.25. 18:40
Magyarország nem függetlenítheti magát Oroszországtól, hangsúlyozta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Budapesten, az idén elhunyt magyar származású amerikai politikusról, Tom Lantosról szóló megemlékezésen.

A kormányfő kijelentette: az egyik oldalról kétségtelen, hogy Magyarország, az Európai Unió, az euroatlanti együttműködés egész értékvilága és az Oroszország által vallott és érvényesített értékek között kimutatható különbség van. Ugyanakkor Magyarország, amely egyébként oly annyira függ ettől az országtól, képtelen függetleníteni magát Oroszországtól. Belátható ideig ez így fog történni.

A grúz-orosz konfliktus megmutatta, hogy az Oroszországgal folytatott viszony nem csak energiakérdés. Épp ezért a magyar külpolitika előtt álló kihívások közül az egyik legfontosabb kérdés a magyar-orosz kapcsolat, mondta a miniszterelnök.

Hozzátette: Magyarország számára nem kérdéses, hogy külpolitikájának vezérlő tartalma a demokratikus normák, az emberi jogok védelme, így világos, hogy kik az ország barátai és ellenfelei. Ugyanakkor fontos, hogy az ember se barátot, se ellenfelet ne próbáljon kioktatni.

Gyurcsány Ferenc szerint lehet, hogy időnként vannak viták az Egyesült Államok és Európa között, de nem lehet azt elfelejteni, hogy a világ biztonságát a leghatékonyabban ez a két közösség csak együtt tudja védeni. Az Egyesült Államok és Európa is tud önmaga problémát okozni a világban, de ezek megoldására csak együtt képes, mondta a kormányfő.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!