Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Putyin lapja lelkesen üdvözölte Gyurcsány győzelmét

2006.04.25. 11:52
Folytatódhat az orosz-magyar kapcsolatok reneszánsza, lelkendezett a Putyin szócsövének számító Rosszijszkaja Gazeta budapesti tudósítója Gyurcsány győzelme kapcsán. Az ellenzéki Vremja Novosztyej elemzője "Mercedes-szocialistákat" és "Apró-klánt" emleget.

Lelkes tudósításban üdvözölte Gyurcsány Ferenc "duplázását" az orosz kormánylap, a Rosszijszkaja Gazeta. A lap tudósítója szerint a kormánykoalíció "valósággal szétzúzta Orbán Viktor jobboldali keresztény tömbjét". A lapban kiemelik Gyurcsány "komszomolista" múltját, sikeres üzleti karrierjét, "ellenféltisztelő, meggyőző vitastílusát" és "fáradhatatlan miniszterelnöki ténykedését".

A Putyin orosz elnök szócsövének számító lap ezután azon lelkendezett, hogy Gyurcsány maradásával folytatódhat "az orosz-magyar kapcsolatok reneszánsza". Putyin elnök egy hónappal a választások előtt magyarországi látogatással bizonyította, milyen jó is a két ország viszonya.

A többi orosz lap visszafogottabban dolgozta fel a magyar választásokat. Az Izvesztyija inkább Orbán kudarcának, mint Gyurcsány sikerének tudta be a választások eredményét. Az ellenzéki Vremja Novosztyejben Ljubov Siselina, az orosz akadémia Gazdaságkutató Intézetének munkatársa már arról ír, hogy a választások eredményeként Gyurcsány maga teheti rendbe a gazdaságot, ami a szocialisták kormányzása alatt 6,1 százalékos költségvetési hiányt halmozott fel.

Siselina emellett még értekezik a "magyar bankszférában nagy befolyással bíró Apró-klánról", valamint azt állítja, hogy az "MSZP "reformerei Mercedes-szocialistáknak" nevezik Gyurcsányt és körét.