Eleonóra
-1 °C
2 °C

Az orosz titkosszolgálat kezében a zámolyi romák?

2001.03.03. 21:12
A zámolyi romákat az orosz titkosszolgálatok bujtották fel, hogy rosszabb színben tűnjön fel az uniós csatlakozásra készülő Magyarország - állítja egy brit biztonságpolitikai lap. A Jane's Intelligence Digest szerint a Krasznai József vezette csoportot felbátorították: EU-szervek előtt állítsák azt, hogy üldözik őket és megsértik emberi jogaikat. A polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, Demeter Ervin sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta a Magyar Nemzet szombati számában megjelent információt. Pénteken a zámolyi romák képviselői - akik tagadják az orosz titkosszolgálatok szerepét - pénteken a francia Nemzetgyűlés épületében tartottak sajtóértekezletet ügyükről.
Demeter Ervin: a titkosszolgálatok nem sajtóhírek alapján dolgoznak
Sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta Demeter Ervin polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter a Magyar Nemzet szombati számában megjelent információt, miszerint a zámolyi romákkal kapcsolatos események orosz titkosszolgálati operatív akciók eredményei. Demeter az m1 híradójának elmondta, tudnak olyan erőkről, amelyeknek Magyarországgal és más - Európai Unióhoz csatlakozni kívánó - közép-európai országgal ellenkeznek az érdekeik és a csatlakozás gátlására tesznek is lépéseket. Demeter Ervin leszögezte, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatoknak az a feladatuk, hogy az ország ellen irányuló törekvéseket felderítsék és elhárítsák, tevékenységüket azonban nem sajtóhírek alapján végzik.

A cél Magyarország lejáratása lehet

A zámolyi romákkal kapcsolatos események orosz titkosszolgálati operatív akciók eredményei - írta február végi számában a brit biztonságpolitikai kutatóintézet folyóirata, a Jane's Intelligence Digest. A lap cikkéről a Magyar Nemzet számolt be szombaton. A brit folyóirat szerint a Krasznai József vezette csoportot felbátorították: EU-szervek előtt állítsák azt, hogy üldözik őket és megsértik emberi jogaikat. A cikk szerint Moszkva ezt a Cseh Köztársasággal, és Magyarországgal szemben alkalmazta. Az akciónak az lehet a célja, hogy az országok sokkal rosszabb fényben tűnjenek fel a jelenleg folyó, létfontosságú EU-csatlakozási tárgyalásokon.

A zámolyi romák története
Négy évvel ezelőtt hat zámolyi romacsalád otthona életveszélyesen megroggyant, így a helyi önkormányzat azokat leromboltatta. A családokat jobb híján a kulturális központban szállásolták el, ám másfél évvel ezelőtt, jogerős bírói ítélettel kiköltöztették őket onnan az Országos Cigány Önkormányzat telkén álló faházakba. Itt több fenyegető levelet is kaptak. 1999 augusztusban a romák egyik éjszaka megöltek egy csákvári fiatalembert, aki társaival állítólag baseball ütővel támadt rájuk. Ezután a téli hideg miatt egy budapesti villában szállásolták el őket, ahonnan azonban egy éjszakai támadás után, mivel Zámolyra féltek visszamenni, áprilisban Csórra költöztek Krasznai Józsefhez, a Fejér Megyei Cigányok Független Szervezetének elnökéhez. Krasznai vezetésével tavaly nyáron döntöttek úgy, hogy Franciaországba vándorolnak, ahol politikai menedékjoghoz folyamodtak. A francia hatóságok egyelőre nem bírálták el kérelmüket azonban egyre inkább úgy tűnik, számíthatnak a számukra kedvező döntésre. Mindeközben már a bíróság tárgyalja a Zámolyon meggyilkolt csákvári fiatalember ügyét, emiatt két Strasbourgban tartózkodó nő kiadatását kérték a magyar hatóságok.
A csoport szószólója, Krasznai József nevetségesnek tartja az állításokat, és fenntartja véleményét, hogy Magyarország fájdalmat okozott a romáknak. Kijelentette, hogy pert fontolgatnak a lap ellen. Osztojkán Béla, az Országos Cigány Önkormányzat alelnöke nem tartja lehetetlennek a Jane's Intelligence Digest állításait, mert véleménye szerint a zámolyiak egyedül nem tudtak volna nemzetközi porondra lépni.

Francia képviselők a zámolyiak mellett

A Franciaországban politikai menedékjoghoz folyamodott zámolyi romák képviselői éppen pénteken tartottak sajtóértekezletet ügyükröl Párizsban. A francia Nemzetgyűlés épületében, a Bourbon-palotában tartott eseményt olyan nagy érdeklődés övezte, hogy a számukra biztosított teremből egy nagyobba kellett átmenniük a résztvevőknek. A sajtóértekezletet a francia parlament három képviselője támogatta.

Krasznai József kijelentette: lépésükkel nemcsak önmagukért, a magyar romákért általában, de minden olyan emberért akartak cselekedni, akinek jogait évszázadok óta sárba tiporják. A cigány lakosság 75-80 százaléka munkanélküli, a közvéleményben 70-75 százalékos a cigányokkal szemben kimutatható spontán és látens előítéletesség, amely az utóbbi 15 évben cselekvő faji előítéletességgé változott - illusztrálta a magyar romalakosság helyzetét Zsigó Jenő, a Romaparlament elnöke. Véleménye szerint a magyar kisebbségi törvény megfosztja a kisebbségeket, s köztük főként a romákat attól, hogy saját képviselőiket maguk válasszák meg, hisz minden állampolgár szavazhat a cigány kisebbségi önkormányzat képviselőire.

A sajtókonferencia résztvevői előtt felolvasott üzenetében Noel Mamere zöldpárti képviselő elítélte a magyar hatóságok diszkriminatív gyakorlatát, és támogatásáról biztosította a 12 zámolyi család franciaországi menekültkérelmét. A zöldpárti honatya arra kérte országa kormányát, hogy bírálja felül az uniós csatlakozásra készülő Magyarországgal szembeni pozitív álláspontját. Patrick Braouzec kommunista honatya szerint a zámolyiak kérelme azt igazolja, hogy a magyar állam képtelen garantálni e családok biztonságát.