Eddig 50 milliós veszteséget okozott az ORTT-nek az ÁFA-ügy

2000.06.22. 20:40
Napi 800 ezer forintjába kerül az országos Rádió és Televízió Testületnek, hogy a TV2 és az RTL Klub televíziók nem fizetik be az APEH-nak a koncessziós díjuk után fizetendő összeget - jelentette be Bánlaki József ORTT-tag azon a tájékoztatón, ahol a műsorszolgáltatási alap pályázati lehetőségeiről esett szó. Az alap erre az évre több mint egy milliárdos kerettel rendelkezik és további pénzeszközök állnak rendelkezésre technikai fejlesztésekre. A pályázatokon a médiatörvény rendelkezései miatt nem vehetnek részt olyan műsorszolgáltatók, akik csak az Interneten érhetőek el.
Az ORTT napi nyolcszázer forintja bánja, hogy a TV2 és az RTL Klub nem hajlandó befizetni az APEH-nak a koncessziós díj után járó áfát, össz74esen 1,3 milliárd forintot - állította az Országos Rádió és Televízió Testület csütörtöki tájékoztatóján Bánlaki József, a testület MIÉP-es tagja. Szerinte napokon belül dönteni kell arról: hogyan tovább, mert eddig már 50 milliós veszteséget okozott a médiahatóságnak ez az áldatlan állapot.

Bánlaki József szerint érthetetlen, a testület miért nem hoz, egyértelmű döntést a kérédsben, hiszen a koncessziós mszerződések szerint a médiahatóság bármikor lehívhatná az ÁFA összegét a két társaság bankszámlájáról. Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök szerint azért alakulhatott ki a jelenlegi helyzet, mert a testület a kis műsorszolgáltatók helyzetéből kiindulva határozta meg ÁFA-fizettetési gyakorlatát.

Késő frekvenciapályázatok

Csak június 7-én jelent meg a Művelődési Közlönyben a februári döntéskor ki nem osztott frekvenciák pályázatának tervezete. Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök állítása szerint pedig még a sikertelen döntés napján elküldték a kulturűális közlöny szerkesztőségnek a pályázat-tervezetet, mégis majd négy hónapot kellett várni annak megjelenésére. Az ORTT elnöke szerint amikor módosítják a médiatörvényt, mindenképpen meg kellene változtatni nezt a szabályt, mert önhibáján kívül mulasztásos törvénysértést követ el a médiahatóság, amikor nem tartja be a törvényes határidőket.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a műsorszolgáltatási alap több mint egymilliárd forintos kerettel rendelkezik erre az évre. Ebből 250 milliót egyetemi vizsgafilmek és 35 év alatti rendezők első filmjének támogatására fordítanak. Kétszázmilliót szánnak a helyi televíziók adóberendezéseinek korszerűsítésére, kétszer 107 millióra számíthatnak a nem nyereségérdekelot közműsor-szolgáltatók, amelyek technikai fejlesztésekre, például az Interneten történő megjelenésre pályázhatnak. Nem versenghetnek viszont azok a műsorszoplgáltatók, amelyek csak az Interneten vannak jelen, mert a médiatörvény csak a földi frekvencián sugárzó adókat ismeri el, műsorszolgáltatóként.

A médiahatóság 200 millió forintot kíván szétosztani a gyerekeknek szóló tévéfilmek, játék- és animációs filmek támogatására. Az ORTT 150 millióval kíván hozzájárulni azon rádiók működési költségeihez, amelyek a tavalyi frekvenciapályázat eredményeképpen jutottak műsorszolgáltatási lehetőséghez.

A kistelepülések kábelhálózattal történő ellátására előreláthatóan 800 plusz 400 millió forint áll majd rendelkezésre, míg 1,6 milliárd forint juthat a Milleniumi Kulturális Seregszemlére.