Alfréd
-2 °C
2 °C

Feljelentették az imázsközpontot

2001.01.17. 14:18
Feljelentették Tóth István Zoltánt, az Országimázs Központ vezetőjét, amiért nem hozza nyilvánosságra a tavaly augusztus 20-ai állami ünnepség részletes költségeit - értesült az Index. Információink szerint a bejelentő a rendőrség telefontanú vonalán jelentkezett. Csendes László, alezredes a program vezetője, megerősítette információinkat. Az Országimázs Központ vezetője továbbra sem nyilatkozik.
Az Index egyik olvasója arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy az adatvédelmi ombudsman állásfoglalása nyomán közérdekű bejelentést tett a telefontanú vonalon Tóth István Zoltán, a Miniszterelnöki Hivatal Országimázs Központjának vezetője ellen a közérdekű adatok eltitkolása miatt. A központ vezetője ugyanis az adatvédelmi ombudsman ajánlásával ellentétben továbbra sem hajlandó a nyilvánosság elé tárni a tavaly augusztus 20-ai állami ünnepség részletes költségeit.

Tóth István Zoltán
Feljelentették, mert nem hozza nyilvánosságra a tavaly augusztus 20-ai állami ünnepség részletes költségeit
Csendes László alezredes, a Telefontanú Program vezetője megerősítette: kedden 16 óra 26 perckor érkezett bejelentés az ingyenes, a bejelentőnek anonimitást biztosító rendőrségi vonalra. Miután értékelhető jelzést kaptak, továbbítják azt az illetékeseknek. Csendes úgy vélte: a rendőrség programjától nem várhatnak az emberek csodát, mert amit a kormány nem tud megoldani, arra nem a Telefontanú Program hozza majd a megoldást.

A Világgazdaság keddi számában megjelent állásfoglalásában Majtényi László adatvédelmi ombudsman leszögezte: a közérdekű adatok eltitkolása vétség, amiért akár egyéves szabadságvesztés is kiszabható.

Bárándy György ügyvéd, az Index kérdésére leszögezte: a jogosulatlan adatkezelés része a közérdekű adatok eltitkolása is. Ezt azok az állami hivatalnokok követhetik el, akik a közérdekű adatnak számító információkat, például az intézmény gazdálkodásával kapcsolatos adatokat nem bocsátják a nyilvánosság rendelkezésére.

Tóth István Zoltán, az imázsközpont vezetője ismételten elérhetetlennek bizonyult.