Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Medgyessy egyeztetne az államfővel az ORTT elnökéről

2004.02.14. 22:11
A miniszterelnök hétfői évértékelő beszéde után kezdeményez találkozót az államfővel, hogy más aktuális kérdések megvitatása mellett az ORTT vezetőjének személyéről is egyeztessen.
Gál J. Zoltán kormányszóvivő szombaton az MTI-nek sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta azokat a lapértesüléseket, amelyek szerint Medgyessy Péter csütörtökön az államfőnek küldött levelében Wisinger Istvánt, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége elnökét, Kavas Istvánt, az RTL Klub volt vezérigazgatóját, a Miniszterelnöki Hivatal tanácsadóját, és Wéberné Szíj Katalin médiajogászt javasolta a médiahatóság élére.

Gál elmondta, hogy a miniszterelnök hétfői évértékelő beszéde után találkozna az államfővel, hogy egyeztessenek az ORTT új vezetéséről.

Mádl Ferenc köztársasági elnök sajtóirodája pénteken azt közölte az MTI-vel, hogy az államfő Hajdu Istvánt, a grémium jelenlegi vezetőjét javasolja az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnökének, és erről levélben tájékoztatta Medgyessy Péter miniszterelnököt.

Hajdu István mandátuma 2004. február 29-én jár le. Az új elnököt az államfő és a kormányfő együtt jelöli.

***

Szalai Annamária új pályára állítaná az ORTT-t

Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa és ORTT tagjelöltje szerint az új ORTT tagok delegálása komoly lehetőség arra, hogy egy új pályára próbálják meg átállítani a testületet. Szalai az MTI-nek adott nyilatkozatában szombaton azt mondta: az ORTT jelenleg túlzottan követő, defenzív magatartást tanúsít, ezért a testületet offenzívabb magatartásra kell ösztönözni.

"A jelenlegi ORTT-ről mindig csak akkor hallanak az emberek, ha valamilyen botrány van, ha a Tilos Rádió-ügy, a különböző műsorszolgáltatók megbírságolása kerül szóba" - fogalmazott.

Meg kell erősíteni

A politikus vélte, jó lenne, ha az Országos Rádió és Televízió Testület a jövőben olyan nyitott munkát végezne, amelyből az emberek azt is megtudnák, hogy mi célja van egy médiahatóságnak, milyen jogai és kötelességei vannak, milyen módon, milyen ügyekkel fordulhatnak például panaszbizottsághoz.

Szalai Annamária szerint a jelenlegi médiatörvény viszonylag kevés hatáskört biztosít a médiahatóságnak, az ORTT-t ezért jogszabályokkal is meg kellene erősíteni.

A médiatörvény feltárása

"Ugyanakkor a jelenlegi médiatörvényben is vannak olyan lehetőségek amelyeket nem használ ki az ORTT" - mondta, hozzátéve: a testületnek fontos szerepe lenne abban, hogy különféle törvényeket véleményezzen, de a jogalkotás folyamatába nem nagyon kapcsolódik be. Szavai szerint a közigazgatás rendszerében az ORTT tulajdonképpen "lóg a levegőben".

"A testület jelenleg nem igazán képes kapcsolatot tartani a különböző minisztériumokkal, így a törvényelőkészítő munkában sem kellő mértékben vesz részt" - mondta. Véleménye szerint éppen ez a testület lenne hivatott annak feltárására, hogy hol nem működik jól a jelenlegi médiatörvény.

A véleménymonopólium lebontása

"Az ORTT feladata lenne, hogy fellépjen a véleménymonopóliumok kialakulása ellen, vagy ha már létezik véleménymonopólium, annak lebontásában aktív szerepet vállaljon" - mondta.

A politikus szerint az ORTT jelenleg nem eléggé határozott abban sem, hogy Magyarországon kiegyensúlyozottá váljon a tájékoztatás, a médiatörvényben meghatározott elvek szerint működjön a médiapiac.