Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Pannon Rádió megszüntetését kéri az Összefogás

2002.02.25. 18:32
Az Összefogás elnevezésű civil mozgalom eredetileg húsz órásra tervezett nonstop demostrációja egy sima petíció átadásra szűkült hétfőn délután az ORTT székház előtt Budapesten. A szervezet arra kéri médiatestületet, hogy haladéktalanul szüntesse meg a Pannon Rádió rasszista, gyűlöletkeltő műsorszámait.
A kormánytöbbségű Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) haladéktalanul tegye meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy a hazánk szégyenévé vált Pannon Rádió szüntesse meg rasszista, gyűlöletkeltő műsorait, vagy ha a rádió erre nem hajlandó, akkor vonja meg tőle a működési engedélyt - áll a petícióban, amit a civil szervezet elnöke, Hanti Vilmos adott át az ORTT főigazgatójának, Kovács Györgynek.

Az Összefogás úgy látja, hogy "a Pannon Rádióban elhangzó gyűlöletkeltéssel a Magyar Köztársaság megszegi a II. világháború után kötött és ma is érvényben lévő békeszerződést...Azzal, hogy a kormánytöbbségű ORTT eddig nem szüntette meg a törvénytelenségeket, maga is vét a törvények ellen, amiből azt a következtetést vonhatják le itthon és külföldön, hogy a Magyar Köztársaság kormánya támogatja a rasszizmus megnyilvánulásait".

A tüntetés sodrában

- Maga honnan jött? - kérdezte tizenöt demonstráló ember gyűrűjében Hanti Vilmos, az Összefogás elnöke az Index tudósítójától, aki narancssárga pulóvert viselt a kabátja alatt
- Az Indextől.
- Honnan?! A Fidesztől?!
- Nem az Indextől.
- Elnézést, de a narancsszínről hirtelen már azt hittem...A múltkor az újságban például azt olvastam "Orbán Viktor felesége" helyett, hogy Orbán Viktor őfelsége - fejtette ki az elnök, majd az Index kérdésére elmondta, hogy azért változtattak a húsz órásra tervezett monstre demontráció tervén, mert nem hiszik, hogy nagyobb eredményt lehetne azzal elérni, mint egy egyszerű petícióátadással.

A tüntetők a "Hazánk szégyene a Pannon Rádió" felirattal mintegy egy órán keresztül demonstráltak az ORTT épülete előtt, majd elvonultak. A rendőrség 120-ra becsülte a megmozduláson résztvevők számát, míg a szervezők szerint mintegy 200-an voltak. Az Index negyven perccel a tünetés meghirdetett kezdete után mintegy tizenöt-húsz főre taksálta a tömeget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!