Viola
-6 °C
-2 °C

Orbánt látjuk és halljuk legtöbbet

2002.03.06. 06:57
Toronymagasan vezeti a hírműsorokban megszólaló politikusok listáját a kormányfő. Az ORTT legfrissebb elemzése szerint Orbán Viktor háromszor többet szerepelt az év eleje óta, mint a legnagyobb ellenzéki párt vezetője.
Orbán Viktort láthatják és hallhatják a legtöbbet a politikai hírműsorokat figyelő választók. A kormányfő toronymagasan vezeti az év eleje óta a hírműsorokban egy percnél hosszabb nyilatkozatot tett politikusok listáját.

1. Orbán, 2. Kovács, 3. Pokorni

A választási időszak alatt 60 másodpercnél többet beszélt politikusok közül Orbán Viktor 8692 percet szerepelt a január elejétől március 4-ig terjedő időszakban. Ez körülbelül háromszor annyi idő, mit az őt másodikként követő Kovács László megszólalási ideje. A Magyar Szocialista Párt elnöke 2845 percet beszélt. A "bronzérmes" a Fidesz elnöke Pokorni Zoltán 2787 perccel. Őt szintén koalíciós politikusok, pontosabban három kormánytag, Mikola István egészségügyi, Matolcsy György gazdasági, és Martonyi János külügyminiszter követi.

Medgyessy a hetedik

Orbán Viktor kihívója, a szocialisták kormányfő-jelöltje, Medgyessy Péter a hetedik a sorban 1530 percnyi megszólalással. Az első húsz között csupán öt ellenzéki politikus található. Érdekes, hogy közöttük a 19. helyen van Szűrös Mátyás, az Új Baloldal miniszterelnök-jelöltje, aki egyben megelőzi a 21. Csurka Istvánt, a MIÉP elnökét is. A Torgyán-hű kisgazdák közül senki nincsen az első húszban.

Árnyalt kép

Az országosan fogható műsorok esetében már árnyaltabb a kép. Ebből a szempontból nagyjából egyenlő az állás az FKGP nélküli kormánypártok és az ellenzék között. A koalíció pártjai 227 alkalommal szerepeltek, ez 42,7 százalékot jelent. Az ellenzék, amelybe a MIÉP is beleértendő, ennél valamivel többször, összesen 248-szor került szóba a televíziók és a rádiók valamelyik nagy magazinműsorában. Ez 46, 7 százalékot jelent. A maradék időben az FKGP és a parlamenten kívüli pártok jelentek meg. Ezek az adatok azonban nem az adott pártok megszólalását jelzik, hanem azt, hogy valamilyen szempontból foglalkoztak velük.

A Fidesz-MDF szövetség a pártsorrendet vezeti

A Magyar Rádió Kossuth adójának hírműsorait, ugyancsak a Kossuth Vasárnapi Újságját, az M1 A Hét, az RTL Klub Országház és Akták című műsorait, valamint a TV2 Naplóját vizsgáló jelentés szerint nagy az eltérés az egyes pártok megszólalásainak száma között. A kormánypárti politikusok megszólalásai az összes eset 40 százalékát adják. Ez körülbelül megegyezik az MSZP 27,1 és az SZDSZ 11,6 százalékos arányának összegével. A MIÉP 9 százalékával kiegészítve pedig a parlamenti ellenzék megszólalási aránya meghaladja a koalíciójét. A műsorokban megszólaló pártok összetételét vizsgálva feltűnő, hogy a liberális műsornak tartott Tizenhat óra című rádióműsorban nem beszélt sem a MIÉP, sem az FKGP képviselője. Ugyanakkor a Vasárnapi Újságban az SZDSZ nem reprezentálta magát az idén.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!