Benedek
-5 °C
5 °C

Botránnyal kezdődött a civil kurátorok kiválasztása

2003.04.30. 11:36
Számos szervezet törvénytelen akciónak minősítette az ORTT regisztrációs technikáját a közszolgálati tévé és rádió civil kurátorainak kiválasztása előtt. A Kossuth Klubban tartott sorsoláson többek között az Asztmás és Allergiás Betegek Országos Szövetségének elnöke, Pós Péter állította azt, hogy a legfőbb médiatestület az ügyészség és a bíróság beleszólási lehetősége nélkül csinálja azt, amit akar. Az Index úgy értesült, mintegy 80 szervezet esett ki az ORTT korábbinál szigorúbban érvényesített szempontrendszere miatt.
Az Országos Rádió és Televízió Testület ma sorsolja ki a közszolgálati televíziókat és rádiót felügyelő közalapítványi kuratóriumok tagszervezeteit. A sorsolás botrányos jelenetekkel kezdődött, miután a Honfoglalás 2000 közvetlenül a szervezetek kiválasztása előtt demonstratív sajtótájékoztatót jelentette be, amelyen a hazafias szervezeteket tiltakozása szólította fel. Az akció ellen a megjelentek közül többen hevesen tiltakoztak és olyan bekiabálások hallatszottak: "Megőrültek ezek?" "Diliházba menjenek maguk!" A felforrósodott hangulatot a pulpitusról az ORTT elnöke próbálta lehűteni.

A Honfoglalás 2000 tagjainak kivonulása után Hajdu István, az ORTT elnöke tartott bevezető beszédet, amelyben azt mondta, lehetetlen a " menthetetlenül elavult törvénnyel összeegyeztetni a hatékony működés elvét. Hajdu ígéretet tett arra, hogy az ORTT munkájában korábban domináló hatósági jelleg helyett jobban koncentrál majd a civil társadalom ügyére. A most kizártak tiltakozása ellenére megpróbálják rendezni az ügyet, mint mondta, sok esetben csak egy-egy szavazaton múlt, a kizárás.

Tiltakozók

A törvények nem biztosítják a közmédiumok függetlenségét, sőt úgy is lehet fogalmazni, hogy a médiatörvény a mindenkori kormánytól való gazdasági függősére ítéli az MTV-t és a Magyar Rádiót - mondta Pós Péter, aki az előző ciklusban tagja volt az MTV kuratóriumának. Pós szerint az ORTT túlterjeszkedett a médiatörvény adta kereteken, amikor olyan szervezeteket is kizárt a jelentkezők közül, amelyek korábban a testület tagjai voltak. Pós azt állítja, hogy sem az ügyészség, sem a bíróság nem változtathatja meg az ORTT döntését, ezért a regisztráció kapcsán a legfőbb médiatestület azt csinál, amit akar.

Ékes Ilona, aki szintén tagja volt a testületnek, az Index kérdésére elmondta: hogy információi szerint mintegy 80 szervezet regisztrációját tagadta meg az ORTT, általában azzal az indokkal, hogy nem a megfelelő kategóriában adták be jelentkezésüket. Ékes szerint "eléggé homogén az elutasítottak társasága". Közöttük szerepel többek között a Katolikus Értelmiségiek Szövetsége, a Szent Ferenc Gimnázium Öregdiákjainak Országos Egyesülete, a Szent Korona Társaság, a Keresztény Ökumenikus Baráti Kör, a Honfoglalás 2000, a Bibliaszövetség és a Reformátusok Világszövetsége is.