Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Az MTV miatt érkezett a legtöbb panasz az ORTT-hez

2002.06.25. 14:45
Kétszer annyi panasz érkezett az ORTT-hez a második negyedévben, mint az elsőben. A tartalom tekintetében a politika és a szex késztetett többeket panaszra, melyből az MTV, az ATV, és a Magyar Rádió kapott a legtöbbet. Négy éve 9 panasz futott be a választásokkal kapcsolatba, idén 70.
Az év második negyedében 153 panasz érkezett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához, kétszer annyi, mint az azt megelőző három hónapban - hangzott el a testület keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Top lista: MTV, ATV, MR

Könczöl László, a panaszbizottság soros elnöke elmondta: az országgyűlési választásokkal, valamint egy alapítvány erőszak és pornográfia elleni tiltakozó akciójával magyarázható, hogy az említett időszakban csaknem annyiszor fordultak a testülethez, mint tavaly egész évben.

Hozzátette: a leggyakrabban "bepanaszolt" műsorszolgáltató a Magyar Televízió, a Magyar ATV, valamint a Magyar Rádió volt, tevékenységük miatt 47, 21, illetve 20 esetben fordultak az ORTT-hez.

Politika rendezvények

Közlése szerint 13 panasz érkezett a Testnevelési Egyetemen, 9 pedig a Kossuth téren tartott politikai rendezvénnyel kapcsolatban, amelyek közül egy, illetve két beadványt tárgyalt a grémium, de egyetlen esetben sem adott helyt a kifogásnak.

Könczöl László kitért arra is: jelentősen emelkedett a négy évvel ezelőttihez képest a választásokkal kapcsolatos panaszok száma; míg 1998-ban csupán kilenc, addig most hetven ilyen jellegű beadvány érkezett az ORTT-hez.

Az Index áprilisban beszámolt arról, hogy egy az ORTT-hez eljuttatott panasz szerint az MTV megsértette a közszolgálatiság alapelvét, a pártsemlegességet, az egyenlő esélyek biztosítását, mikor "rendkívüli" adás keretében tudósított Orbán Viktor második fordulós kampánynyitó beszédéről. A Duna Televízió vágatlanul, felvételről sugározta a kampánynyitó-tudósítást, az MTV pedig az Aktuális speciális kiadásával rukkolt elő.

Ugyanebben az időben az ORTT az közölte, hogy minden második jogsértést a Magyar Televízió követi el az országos és helyi-regionális műsorszolgáltatók közül.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!