Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az MTV miatt érkezett a legtöbb panasz az ORTT-hez

2002.06.25. 14:45
Kétszer annyi panasz érkezett az ORTT-hez a második negyedévben, mint az elsőben. A tartalom tekintetében a politika és a szex késztetett többeket panaszra, melyből az MTV, az ATV, és a Magyar Rádió kapott a legtöbbet. Négy éve 9 panasz futott be a választásokkal kapcsolatba, idén 70.
Az év második negyedében 153 panasz érkezett az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Panaszbizottságához, kétszer annyi, mint az azt megelőző három hónapban - hangzott el a testület keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

Top lista: MTV, ATV, MR

Könczöl László, a panaszbizottság soros elnöke elmondta: az országgyűlési választásokkal, valamint egy alapítvány erőszak és pornográfia elleni tiltakozó akciójával magyarázható, hogy az említett időszakban csaknem annyiszor fordultak a testülethez, mint tavaly egész évben.

Hozzátette: a leggyakrabban "bepanaszolt" műsorszolgáltató a Magyar Televízió, a Magyar ATV, valamint a Magyar Rádió volt, tevékenységük miatt 47, 21, illetve 20 esetben fordultak az ORTT-hez.

Politika rendezvények

Közlése szerint 13 panasz érkezett a Testnevelési Egyetemen, 9 pedig a Kossuth téren tartott politikai rendezvénnyel kapcsolatban, amelyek közül egy, illetve két beadványt tárgyalt a grémium, de egyetlen esetben sem adott helyt a kifogásnak.

Könczöl László kitért arra is: jelentősen emelkedett a négy évvel ezelőttihez képest a választásokkal kapcsolatos panaszok száma; míg 1998-ban csupán kilenc, addig most hetven ilyen jellegű beadvány érkezett az ORTT-hez.

Az Index áprilisban beszámolt arról, hogy egy az ORTT-hez eljuttatott panasz szerint az MTV megsértette a közszolgálatiság alapelvét, a pártsemlegességet, az egyenlő esélyek biztosítását, mikor "rendkívüli" adás keretében tudósított Orbán Viktor második fordulós kampánynyitó beszédéről. A Duna Televízió vágatlanul, felvételről sugározta a kampánynyitó-tudósítást, az MTV pedig az Aktuális speciális kiadásával rukkolt elő.

Ugyanebben az időben az ORTT az közölte, hogy minden második jogsértést a Magyar Televízió követi el az országos és helyi-regionális műsorszolgáltatók közül.