Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Leváltatnák az ORTT-elnököt a Czeizel-per miatt

2002.07.25. 15:26
Az ORTT elnökének felfüggesztését kezdeményezi a testület augusztus végén sorra kerülő következő ülésén Landvánszky György, a grémium szocialista párti delegáltja, amiért Körmendy-Ékes Juditot nem jogerősen felüggesztett szabadságvesztésre ítélték. Körmendy-Ékes azonban nem kíván távozni.
Rendes évi negyvennapos szabadságát tölti az Országos Rádió és Televízió Testület, legközelebbi ülését augusztus 20-a után tartja. Ladvánszky György, a testület szocialisták által delegált tagja nem tervezi a grémium rendkívüli összehívását, a soron következő ülésen azonban kezdeményezni fogja Körmendy-Ékes Judit ORTT-elnök felfüggesztését, ha az elnök addig nem mond le posztjáról.

Az ORTT első emberét kétharmados többséggel, lehet felfüggeszteni tisztségéből akkor, ha büntetőeljárás indul ellene. Az ORTT egyszer már szavazott is egy ilyen kezdeményezésről, de a jobboldali delegáltak akkor kiálltak az elnök mellett.

Ladvánszky: Körmendy-Ékesnek mennie kell

Ladvánszky úgy véli, az ORTT vezetőjének mennie kell, mivel nem jogerősen három havi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a Czeizel-perben. A bíróság szerint Körmendy-Ékes - még ügyvédként - segédkezett egy gyermek pénzért történő örökbefogadásában.

Ladvánszky morálisan vitathatónak tartja, hogy olyan elnök álljon a testület élén, aki egy törvénytelen örökbefogadásban segédkezett, miközben - posztjából adódóan - éppen a fiatalkorúak védelmében kellene eljárnia. Ladvánszkynak meggyőződése, hogy az ország nemzetközi megítélést veszélyeztetné, ha Körmendy-Ékes Judit a posztján maradna.

Ki kivel van?

Az ORTT-nek jelenleg öt tagja van, az elnök mellett egy Fideszes, egy MDF-es, egy szocialista és egy szabad demokrata, tehát a grémium jobboldali többségű. Egy esetleges szavazáson így az MDF delegáltja lehet a mérleg nyelve, Körmendy-Ékes ugyanis nem szavazhat a saját ügyében, a koalíciós pártok pedig nem érik el a kétharmadot, hacsak az MDF nem szavaz velük. Az Index megpróbálta elérni a testület SZDSZ-es és MDF-es delegáltját, de mind a ketten szabadságukat töltik.

Körmendy-Ékes nem mond le

"A bíróság tegnapi döntésével egy olyan enyhe ítéletet szabott ki rám, amely a laikus számára is egyértelművé teszi, hogy semmiféle komoly vétséget nem követtem el. A döntés ellen, amelyet ezzel együtt hibásnak tartok fellebbeztem és a jogerős ítéletig engem is megillet az ártatlanság vélelme" - tartalmazza Körmendy-Ékes Judit csütörtöki közleménye.

Az ORTT elnöke bírálta Ladvánszky Györgyöt, amiért az ORTT tagja először a nyilvánossággal osztotta meg tervét és nem a testülettel. Körmendy-Ékes szerint ennek csak az lehet az oka, hogy távozása esetén Ladvánszky lehetőséget láthatna arra, hogy ő foglalja el az ORTT elnöki székét. Körmendy-Ékes közleményében leszögezte: nem mond le, s ha Ladvánszky kezdeményezi a felfüggesztését reméli, hogy arra nem mond igent a testület.

Körmendy-Ékesnek egyébként végkielégítés nélkül kellene távoznia, ha jogerőre emelkedne felfüggesztett szabadságvesztése, ebben az esetben ugyanis automatikusan megszünne megbízatása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!