Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

'Furcsa hatalmi politika' miatt távozik az ORTT-elnök

2002.12.02. 12:53
Lemondásának nincs köze a személyét ért politikai hátterű támadásokhoz - állította Körmendy-Ékes Judit. Az ORTT távozó elnöke szerint kizárólag azért kellett felállnia székéből, mert az intézmény költségvetésének megkurtításával veszélybe került az egyik demokratikus alapintézmény működőképessége. Körmendy-Ékes lemondása előtt egyeztetett egykori jelölőjével, Orbán Viktor volt kormányfővel is.
Az ORTT elnöke a testület működőképességének megőrzése érdekében az Országgyűlés menetrendjétől teszi függővé lemondásának időpontját, de az erről szóló levelet napokon belül eljuttatja a Parlament elnökének.

Furcsa hatalmi politika

Körmendy-Ékes Judit
"Furcsa és végiggondolatlan hatalmi politika áll a dolog mögött" - magyarázta döntését Körmendy-Ékes Judit, aki szerint szakmailag nem érhette kifogás tevékenységét az elmúlt években. Körmendy-Ékes szerint elfogulatlanságát jelezte az a több oldalról támadást eredményező döntés is, hogy a választások idején felmerült politikai ügyek kivizsgálása miatt az ORTT nem lépett ki saját eljárási rendjéből. Mint mondta, az maga is politikai döntés lett volna, ha ezt megteszik. Körmendy-Ékes elmondta, hogy a lemondás bejelentése előtt konzultált egykori jelölőjével, Orbán Viktor volt miniszterelnökkel. Hozzátette azonban, hogy az elmúlt években mindvégig függetlenül, önállóságot élvezve vezette az intézményt, amelynek szakmai életéből sikerült kizárni a politikai hovatartozás kérdését.

Kizárólag az intézmény számít

Az ORTT távozó elnöke szerint a személyét ért támadásoknak nincs közük döntéséhez. Kizárólag azért döntött a visszalépés mellett, mert a Parlament elutasította az ORTT 2001. évi beszámolóját, és 840 millió forintra kurtította az intézmény éves költségvetését. Körmendy-Ékes szerint ebből a pénzből nem lehet megtartani a testület szakembergárdáját. Körmendy-Ékes kifejtette, "a múlt miatt" nem kellene távoznia. A Népszabadságban megjelent információkról, miszerint tőle és testvérétől az állami tulajdonban lévő Váltó-4 Libra Rt. 50 millió forintért vásárolt meg egy kis értékű budafoki ingatlant, Körmendy-Ékes azt állította, hogy azok minden jogalapot nélkülöznek, és súlyos tárgyi tévedéseket tartalmaznak. A távozó elnök ugyanakkor erről az ügyről nem kívánt részleteket mondani.

Ladvánszkyt nem tartja megfelelőnek

Az elnök elmondta, hogy mivel a testület működésének minimális feltétele az öt tag megléte, így távozása megbénítaná az ORTT-t, úgy döntött, hogy az Országgyűlésben folyó költségvetési vita befejeződésétől teszi függővé visszavonulásának időpontját. Körmendy-Ékes hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Ladvánszky Györgyöt, a testület szocialista delegáltját, akit a sajtó lehetséges utódjaként emleget, szakmailag nem tartja megfelelőnek az intézmény irányítására. Az ORTT-elnök jelöléséhez egyébként a miniszterelnök és a köztársasági elnök egyetértése szükséges.

Ladvánszky vállalná, de nem jelentkezik
"Felkérés esetén elvállalnám az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöki posztját" - nyilatkozta Ladvánszky György, a médiahatóság szocialista párt által delegált tagja hétfon az MTI-nek. Az elmúlt napokban a sajtóban többször is Körmendy-Ékes Judit esetleges utódaként emlegetett ORTT-tag hozzátette, hogy nem kíván "jelentkezni" a tisztségre. A médiatörvény szerint az elnökkel együtt legalább öt taggal működőképes médiahatóság vezetőjét és tagjait az Országgyűlés - a képviselők több mint felének szavazatával - négy évre választja. A tagokat a parlamenti frakciók jelölik, míg az elnök személyére az államfő és a miniszterelnök közösen tesz javaslatot. Az elnök és a tagok nem visszahívhatók. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?